Vagyonosodási vizsgálaton bukott félmilliárdot egy adócsaló

Vágólapra másolva!
Több mint félmilliárd forintot követel az APEH egy fémhulladék-kereskedelemben is érdekelt magánszemélytől a vagyonosodási vizsgálat lefolytatása után. Az "adózó" eltitkolt jövedelme forrásaként többek között mások adócsalásból származó jövedelmére hivatkozott.
Vágólapra másolva!

Vagyonosodási vizsgálatot végzett az APEH egy fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokban érdekelt magánszemélynél, aki több nagy értékű ingatlant és luxusautót vásárolt, cégeinek több százmilliós tagi kölcsönt nyújtott, ám bevallott jövedelme eltörpült kiadásai mellett.

Ő korábbi megtakarításaival és bevételeivel, továbbá két magánszemélytől szerzett félmilliárd forintos kölcsönnel próbálta igazolni kiadásait.

A kölcsön forrásaként a magánszemélyek olyan jövedelmét jelölte meg, amelyről a bíróság korábban megállapította, hogy adócsalásból származott. Az adózó maga hívta fel a figyelmet arra, hogy a kölcsönt nyújtó egyik magánszemély ellen adócsalás miatt büntetőeljárás folyt, és jogerős letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A vállalkozó nem tudta bizonyítani a forrásként említett jogügyletek valóságtartalmát, ezért az APEH 700 millió forint fedezethiányt állapított meg, amelynek alapján 532 millió forint megfizetésére kötelezte az adózót.

Mint arról korábban az [origo] beszámolt, az adóhivatal véget vet a tömeges vagyonosodási vizsgálatoknak, és a jövőben a luxuséletvitelt folytató, ám ezzel aránytalan adófizetési kötelezettséget bevalló magánszemélyekre fog koncentrálni. Vizsgálat alá kerülhet például, akinek az szja-bevallása szerint nem lehetne motorcsónakja, ám mégis rendelkezik ilyen járművel.