Új intézményt hoznának létre az euró védelme érdekében

Vágólapra másolva!
Az euróövezet több tagállama tervet dolgoz ki a közös európai fizetőeszköz hosszú távú stabilizálása, az euró ellen irányuló pénzpiaci spekulációk megakadályozása céljából - értesült csütörtökön a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Stabilitási és Növekedési Befektetési Alap tervének kidolgozói Hollandia, Finnország, Írország, Németország, és hamarosan a franciák is előterjesztik a maguk elképzeléseit.
Vágólapra másolva!

A müncheni újság csütörtöki számában megjelent értesülés szerint az euró stabilitásának védelmében kidolgozott új terv központi elemét egy új intézmény képezné, amely a "mentőöv" szerepe mellett arra is szolgálna, hogy költségvetési fegyelemre szorítsa a tagállamokat. Az Európai Stabilitási és Növekedési Befektetési Alap (ESAGIF) - az Európai Központi Bank mellett - önállóan és politikailag függetlenül biztosíthatná az euró stabilitását.

A terv kidolgozói között említi az újság Hollandiát, Finnországot, Írországot, Németországot, és hamarosan a franciák is előterjesztik a maguk elképzeléseit. Csütörtökön találkozik "bizalmas keretek között" Strasbourgban a francia és a német pénzügyminiszter.

A terv értelmében 2013-tól az ESAGIF váltaná fel a jelenlegi euró-mentőövet, amely megszorult államok megsegítésére szolgál. A német kormány három célt tart szem előtt - írta a Süddeutsche Zeitung. Egyrészt erősíteni akarja az Európai Központi Bank függetlenségét; a jövőben a EKB a pénzpolitikára és a bankfelügyeletre összpontosítana, és nem szólna bele a válságkezelésbe, mint tette azt az utóbbi hónapokban. Az ESAGIF megalakulása nyomán az EKB leállítaná az eurós államkötvények vásárlását.

A másik cél, hogy az euróövezet államai bármikor folyamodhassanak szigorú feltételekhez kötött pénzügyi segítségért, hogy megőrizhessék fizetőképességüket. A német elképzelés értelmében az egyes államok akkor fordulhatnak az ESAGIF-hez, ha új hitelek fejében az igényelt összeg legalább 120 százalékát kitevő, értékálló biztosítékokat tudnak letétbe helyezni. Ez lehet akár aranytartalék, vállalatokban birtokolt állami részesedés, vagy bevételi jog.

A harmadik célkitűzés pedig az, hogy az ESAGIF a jövőben szolid gazdaságpolitikára kényszerítse az euróövezet országait - írta a müncheni újság.