Elmaradt a várt rekord az új kgfb-szerződéseknél

Vágólapra másolva!
Közel 1,5 millió autós kötött új kgfb-szerződést a novemberi kampányban, korábban a kétmillió új szerződést sem tartották kizártnak a teljesítményalapú díjszámítás bevezetése miatt. Rácz István, a Biztositas.hu vezetője szerint a díjcsökkenés ebben az évben véget ér.
Vágólapra másolva!

Idén várhatóan nem születik új rekord, a tavalyihoz hasonlóan 1,5 millióra tehető azok száma, akik új kötelező felelősségbiztosítást kötöttek az idei kampány során. A végleges szám csak jövő februárban derül ki, ugyanis a flottás kötések számát akkor közlik a biztosítók.

A kampány első napjaiban úgy nézett ki, hogy akár a 2 milliót is elérheti az új szerződések száma. "Élénk mozgást váltott ki az első hetekben, hogy idén a köbcenti helyett a teljesítmény alapján számítják ki a biztosítók a díjakat" - mondta az [origo]-nak Rácz István, Biztositas.hu ügyvezető igazgatója.

Rácz István szerint az elmúlt négy-öt évben szinte már mindenki váltott biztosítót, így most azok kötöttek új szerződést, akik eddig még nem tették, vagy akik különösen árérzékenyek. Sokan azért maradtak távol, mert a biztosítók a meglévő ügyfeleiknél is érvényesítették a kedvezményeket, így sok autós, aki levelet kapott a biztosítójától, hogy jövőre pár ezer forinttal csökken a kötelezője, nem foglalkozott a váltással.

"A kötelező biztosítások ára elérte azt a szintet, ahol már trendfordulóról beszélhetünk" - mondta Rácz István, kiemelve, hogy a jövőben nincs tovább tér az árak csökkenésére, várhatóan inkább stagnálásra, vagy kismértékű díjemelkedésre kell berendezkedni. Szerinte a díjak alacsony szintje miatt a piaci biztosítóknak szinte biztosan veszteséggel kell számolniuk.

"A korai tél, mely a várakozások szerint hosszú ideig tart majd, növelheti a biztosítók kárhányadát. Idén 15 százalékkal kevesebbet autóztak a magyarok, a biztosítók kárhányada is kisebb volt, így tudtak tovább faragni a díjaikon" - magyarázta Rácz.

Az internetes alkuszcég vezetője szerint nem változtat ezen az sem, hogy jövőre több új szereplő - köztük a nemrég tőzsdére bevezetett CIG Biztosító - is megjelenhet a magyarországi kgfb-piacon.

Évről évre több ezer autós hagyja az utolsó napra, az utolsó órákra a kötelező biztosításának a felmondását. A faxon indított felmondásokat december 1. éjfélig kell eljuttatni a társaságokhoz, míg a biztosítók ügyfélszolgálatai december 1. 16 óráig fogadják személyesen az ügyfeleket. Az alkuszi portálok általában december 1-én 14 óráig tudják befogadni a kötelező biztosítási szerződésre vonatkozó felmondásokat úgy, hogy még a felmondásban is segítséget nyújtanak. Aki a határidőig felmondja szerződését, december végéit válogathat a biztosítók ajánlatai között. A novemberi kampány-árakon köthetnek új szerződést azok is, akik decemberben vásárolnak autót.

A Biztositás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.