Nyolc forinttal lett olcsób a svájci frank kedd óta

valuta; svájci frank, chf, usd, eur, euró, dollár, illusztráció, valtaváltó, forintárfolyam, árfolyam, deviza, devizahitel, napisvájc
Vágólapra másolva!
Mindhárom kulcsdevizával szemben erősödni kezdett csütörtök délelőtt a forint. Az euró árfolyama estére megközelítette a 277 forintos szintet, a svájci frank pedig mintegy nyolc forinttal lett olcsóbb a keddi 219 forinto csúcsa óta.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön eset nem sokkal nyolc után 277,35 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon a reggeli 279,30 forint után. A dollárért 210,12 forintot kértek a kereskedők, reggel még 212,95 forint volt a dollár-forint árfolyam. A svájci frank árfolyama 211,8 forintnál járt este 8 után nem sokkal, reggel 211,75 forintot kellett érte fizetni.

Szerda este negyed nyolc körül 279,60 forintot ért egy euró, a dollárt ugyanekkor 212,86, a svájci frankot 212 forinton jegyezték. Reggel az euró még 280 forint fölött járt, a másik két kulcsdeviza pedig több mint 3 forinttal lett olcsóbb a nap folyamán. A svájci frank árfolyama a 219 forint fölött is járt kedden.

A nap, illetve a hét későbbi részében további forinterősödést (akár 275 forintos euró-árfolyamot) vár Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője, viszont középtávon pesszimista a forintot illetően. "Meglátásunk szerint további gyengülési hullámok jöhetnek az év hátralévő részében. Az ok: a kormányzati politika kiszámíthatatlansága, illetve az eurózóna költségvetési válsága, amire kevés esély van, hogy azonnali megoldás szülessen" - mondta.

A Raiffeisen bank csütörtöki elemzése szerint a forint mellett a kötvényhozamok is konszolidálódtak szerdán, miközben a piac a következő hónapokra további kamatemeléseket áraz (melyet egyébként nem tartanak indokoltnak). A bank elemzői szerint is van tere a forint további erősödésnek: az euró-dollár keresztárfolyam mozgása az eurót a 275 forintos szint irányába tolhatja el.