Bormanipulálásért 1,4 milliárdra büntettek egy akasztói borászatot

Vágólapra másolva!
Közel 5000 hektoliter manipulált bort találtak a Kiskun-Vin Kft. akasztói borászati üzemében a mezőgazdasági hivatal ellenőrei. A vizsgálatok öt bornál idegen eredetű vizet mutattak ki, egyet pedig engedély nélkül forgalmaztak. A cégre 1,4 milliárd forint bírságok szabtak ki.
Vágólapra másolva!

Csaknem 5000 hektoliter manipulált bort találtak a Kiskun-Vin Kft. akasztói borászati üzemében végzett ellenőrzésen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán. A szabálytalanságok miatt a cég borászati üzemét 2010. november 29-én 30 napra ideiglenesen bezáratták.

A borászati üzemben október 21-én tartottak ellenőrzést a mezőgazdasági hivatal munkatársai, és a vizsgált 140 minta alapján 10 bortételnél (4832 hektoliter) állapítottak meg szabálytalanságot.

Az izotóparány-vizsgálatok öt bortételnél idegen eredetű vizet mutattak ki a borokban, három bornál pedig különböző fajtanévvel ellátott, azonos színanyag-összetételt jelzett a teszt. A Kékfrankos fajtanévvel forgalmazott bor fajtajellegét a természetes színanyag-összetétel nem igazolta, emellett egy tételt engedély nélkül forgalmaztak.

A Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 1,4 milliárd forintos minőségvédelmi bírságot szabott ki a cégre. A Kiskun-Vin Kft.-nél az ügyvezetőt nem tudták kapcsolni az MTI megkeresésére. A bírságról már hallottak, de arra a kérdésre, hogy működik-e jelenleg a társaság, a munkatársak közölték, hogy nem nyilatkozhatnak.

Az akasztói vállalkozás a honlapján lévő információk szerint 1992-ben alakult, és jelenleg több mint 50 000 hektoliteres tárolókapacitással rendelkezik. Borászati üzemükben egyaránt készítenek fehér- és vörösborokat, melyeket aztán tartályos, kannás, palackos kiszerelésben értékesítenek. Főként belföldön, de jelentős a litván, szlovák és cseh piacuk is. A cég honlapja szerint a termékek folyamatos ellenőrzéséről, az állandó minőség biztosításáról korszerű borászati laboratóriumuk gondoskodik.