RWI: Nagyobb lesz a német növekedés

Vágólapra másolva!
Tovább emelte a német GDP idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését a német RWI gazdaságkutató: előző szeptemberi becsléséhez képest mindkét évre 0,3 százalékpontot javított, és ezzel az idén 3,7 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdaságbővülést vár.
Vágólapra másolva!

A vártnál nagyobb mértékben bővül a német gazdaság az idén, és már jövőre eléri a válság előtti szintet - jósolták december elején a német központi bank elemzői. A Bundesbank szerint Európa legnagyobb gazdaságában a GDP 3,6 százalékkal növekszik az idén annak köszönhetően, hogy az export mellett a háztartások fogyasztása is egyre erőteljesebb. Jövőre 2 százalék körüli növekedés várható a korábban jósolt 1,4 százalékkal szemben, 2015-ben 1,5 százalékra mérséklődhet az ütem - becsli a német jegybank. A német kormány a gazdaság 3,4 százalékos idei növekedésére számít, ami jövőre 1,8 százalékra lassul.

Tavaly a válság miatt még 4,7 százalékkal csökkent a GDP Németországban, de az ország sok európai versenytársával ellentétben viszonylag hamar kilábalt a válságból, elsősorban a német gyártmányú termékek külföldi keresletének élénkülése miatt, majd később a lassan magára találó belső fogyasztásnak köszönhetően.