Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdett az FHB Jelzálogbanknál a válság idején nyújtott állami támogatás szabályszerűségéről.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság 2010. december 16-án közzétette, hogy az Európai Uniós állami támogatási szabályok alapján vizsgálatokba kezdett az FHB részére nyújtott állami tőkejuttatással kapcsolatosan - derült ki az FHB a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleményéből.

A Bruxinfo szerint a bizottság azt feltételezi, hogy az állami támogatáshoz nem megfelelő ellentételezés társult és a támogatást a bank terjeszkedéshez is felhasználhatta. Emiatt mélyreható vizsgálatot kezdeményezett. A Bruxinfo szerint 30 milliárd forint tőkeinjekciót és 120 milliárd forint hitelt kapott a bank.

"A bizottságnak meg kell győződnie arról, hogy a bankoknak nyújtott nemzeti támogatás megfelel-e a válság alatt hozott különleges állami támogatási szabályoknak" - hangsúlyozta csütörtökön Joaquín Almunia, a versenypolitikáért felelős biztos.

A bank és az állam 2009 márciusában kötött szerződést 30 milliárd forint értékű tőkeemelésről, amelyet a válság idején, 2008 decemberében hozott úgynevezett stabilizációs törvény tett lehetővé, amelyet az Unió is jóváhagyott.

Az újonnan kibocsátott részvényeket, amelyek az államhoz kerültek átmenetileg, 2010 márciusában a bank visszaszerezte és bevonta, osztalékot azok után nem fizetett. A folyamatot a cégbíróság bejegyezte, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig engedélyezte - írta a bank közleménye.

Az FHB azt várja a Bizottság által bejelentett vizsgálattól, hogy abban megállapításra kerül, miszerint a Magyar Állam által tőke-emelés formájában nyújtott állami támogatás és annak felhasználása összhangban volt a vonatkozó uniós szabályokkal.