4,3 százalékos béremelést terveznek a német cégek

Vágólapra másolva!
Jövőre átlagosan 4,3 százalékos béremelést terveznek a Magyarországon működő német hátterű cégek - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum tanácsadó cég ma bemutatott bérezési tanulmányából. Régiós összevetésben a szlovákok és a csehek elhúztak fizetésekben. A munkaadók a munkaerő-kínálatot a tavalyihoz hasonlóan jónak értékelik, ezen belül viszont a szakmunkások rendelkezésre állása érezhetően romlott.
Vágólapra másolva!

Bérezési felmérésüket a két szervezet az idén immár 12. alkalommal végezte, elsősorban német hátterű vállalatoknál összesen 10 ezer dolgozó bérezésével kapcsolatos adatait elemezve. Ebben az évben a cégek átlagosan 6,6 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, jövőre 4,3 százalékkal kalkulálnak.

Vezetőként gyakori a mozgó bérelem

A vizsgált dolgozók kétharmada a jövedelmének egy részét sikerhez kötött szempontok alapján kapja. Az ügyvezetők esetén ez a hányad eléri a 90 százalékot, de szakirányú végzettségűek esetén is mintegy 75 százalékos. Egy első számú vezető éves alapfizetése 21,2 millió forint, teljes jövedelme pedig 25,1 millió.

A mozgó bérelemek aránya a teljes javadalmazásból 12 százalék (ügyvezetők) és 7 százalék (szak- és fizikai munkások) között mozog. Leggyakrabban a nyereséggel kapcsolatos mérőszámokat veszik alapul a mozgóbér meghatározásához, de alkalmaznak árbevétel-alapú adatokat, minőségi és értékalapú szempontokat is.

A vizsgált cégek mintegy harmadában létezik vállalati nyugdíjkonstrukció. Ezt a kiegészítő juttatást kiemelten a nagyvállalatok kínálják (52%), de a kisebb vállalatok esetén is 25-30 százalék között a vállalati nyugdíjat nyújtók aránya.

Néhány szakma átlagfizetése

A nem vezetői posztokon a legjobban a kiemelt ügyfélkapcsolati ügyintézők (key account manager) keresnek (évi 5,29 millió forintos alapbér), utánuk a termékmenedzserek (4,9), a rendszergazdák (4,7), az informatikusok, a kontrollerek (4,5-4,5) és a mérnökök (4,4) következnek. A felmérés készítő hangsúlyozzák, ezek átlagok cégnagyság és iparág szerint nagyok lehetnek az eltérések.

A frissdiplomások (bsc) közül a legmagasabb kezdő fizetést a természettudományos területen végzők kapták (évi 3,49 millió forint), őket a mérnöki és informatikai területen diplomázók követik (3,24 millió forint). A számokból az is megállapítható, minél magasabb a végzettség, annál több pénzre lehet számítani, így megéri diplomaszerzése energiát fektetni.

Jobban keresnek a csehek és a szlovákok

A Kienbaum szakértői készítettek egy regionális (magyar-cseh-szlovák) fizetési összevetést is. Ahogyan lefelé haladunk a vállalati hierarchiában, egyre inkább nő a magyarok bérhátránya. Első számú vezetői szinten még megelőzzük a szlovákokat (nálunk évi 90 ezer euró, míg északi szomszédunknál 81 ezer, a cseheknél pedig 105 ezer euró). Diplomás beosztotti szinten már hátrányban vagyunk (itt 15 ezer, ott 18 illetve 20 ezer euró), míg szakmunkás, betanított munkás kategóriában nálunk 8564 euró/év az átlag, Szlovákiában 11 877, Csehországban 11 702 euró.

Trend: nőttek a bérigények

Az álláskeresők számában és bérigényében némi elmozdulás történt a 2009-es válságévhez képest - mondta Maria Smid a Kienbaum tanácsadó cég részéről. "Tavaly a válaszadó munkaadók 28 százaléka számolt be arról, hogy jelentősen többen pályáznak, most 14 százalék, bár még most is sokan keresnek állást." Ezzel párhuzamosan kicsivel megnőtt az álláskeresők étvágya: több pénzt kérnek és nőtt a fluktuáció is.