Soha nem volt még ilyen drága az arany

Vágólapra másolva!
Pénteken egy uncia aranyért több mint 1394 dollárt kellett fizetni, ami soha nem látott szintet jelent.
Vágólapra másolva!

Újabb csúcsra emelkedett pénteken az arany ára, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő időszakban összesen 600 milliárd dollár értékben fog állampapírokat vásárolni a gazdaság élénkítéséért.

A Fed-intézkedés összértéke elérheti a 850-950 milliárd dollárt is, ugyanis a Fed 2011 második negyedévének végéig havonta 35 milliárd dollár értékben megújít kezelésében lévő jelzálogkötvényeket is (erről itt olvashat részletesen). A Fed augusztusban még úgy nyilatkozott, hogy ezeket az értékpapírokat nem újítja meg.

A befektetők arra számítanak, hogy a megacsomag felhajtja az inflációt és a későbbiekben a pénteken egyfolytában erősödő dollár gyengüléséhez vezet: ez a feltételezés ismét a nemesfémek felé terelte a befektetőket.

Pénteken délután egy uncia (31,1 gramm) arany ára 1394,10 dollárra emelkedett a londoni fémtőzsdén azonnali teljesítésre. Legutóbbi csúcsát október 14-én érte el az arany ára, 1387,10 dolláron Londonban azonnalra. Addig több mint három héten át majdnem minden nap új és új rekordot döntött, amíg a piac beárazta a Fedtől várt mennyiségi enyhítés hatását. A Fed-döntés közeledtével azonban az aranypiac is óvatosabb lett az utóbbi másfél-két héten.

Az arany ára június elején lépte át először az 1.250 dolláros küszöböt, s azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkedett. Korábban az európai adósságválság, most a dollár gyengülése, illetve az amerikai gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság állt a drágulás hátterében.

Nem volt heves a reakció

A tőzsdei árfolyamokat már szeptember eleje óta "tartja sakkban" a Fed-től várt gazdaságösztönző célú pénzmennyiség növelő intézkedés. A bejelentést heves, de korlátozott mértékű árfolyam ingadozásokkal fogadták mind az értékpapír, mind a devizapiacok. A Concorde szerint a piac nem reagált hevesen, "eddig azok állnak nyerésre, akik az emelkedésre tippeltek, bár tényleg nagyon vérszegény ez a reakció.". Az euró 1,4188 dollárig erősödött a bejelentést követően.