Több tízmilliárdos hitelajánlatot vár az ír jegybank

Vágólapra másolva!
Egy hitelcsomag-egyezség sem enyhítené tartósan az euróra nehezedő nyomást, mivel a piac figyelme várhatóan azonnal a gyenge lábakon álló többi euróövezeti gazdaságra terelődne át - nyilatkozták londoni elemzők, miután az ír jegybank kormányzója bejelentette, hogy "több tízmilliárd eurós" hitelcsomag felajánlását várja az EU és a Nemzetközi Valutaalap csütörtöktől folyó dublini tárgyalásainak eredményeként.
Vágólapra másolva!

"Több tízmilliárd eurós" hitelcsomag felajánlását várja az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtöktől folyó dublini tárgyalásainak eredményeként az ír jegybank kormányzója, aki szerint a felajánlást az ír kormánynak el kell fogadnia.

Londoni elemzők csütörtöki helyzetértékelései szerint azonban egy ilyen hitelcsomag-egyezség sem enyhítené tartósan az euróra nehezedő nyomást, mivel a piac figyelme várhatóan azonnal a gyenge lábakon álló többi euróövezeti gazdaságra terelődne át.

Az ír jegybankelnöki nyilatkozat után mindazonáltal meredeken csökkent az ír államadósság-törlesztési kockázat ellen köthető piaci biztosítási ügyletek (CDS) árazása a londoni kereskedésben.

Patrick Monohan, az ír központi bank vezetője az RTE ír közszolgálati rádiónak csütörtökön kijelentette: a tárgyalások az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF képviselőivel nem valamilyen "mentőprogramról" folynak, de várhatóan egy több tízmilliárd euró értékű hitelcsomagot eredményeznek majd, amelyből Írország szükség szerint lehívhat.

Napokig ellentmondó hírek keringtek a nemzetközi sajtóban arról, hogy Írország tárgyal-e az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal egy mentőcsomagról, kedden Brian Cowen kormányfő közölte, hogy csak a bankok mentéséről van szó. A miniszterelnök már hétfőn is arról beszélt, hogy nem mentőövről van szó, a kommunikációs káoszban azonban összemosódott a kettő, amit felerősített, hogy az ország függetlenségét érintő szimbolikus üggyé vált kérdés.

Noha Írországot a következő Görögországként emlegetik, a két állam problémái jelentősen eltérnek egymástól. Az íreknél nem a központi költségvetés lazasága okozta a legnagyobb gondot - bár idén az egyedül is összehozna a GDP 12 százalékára rúgó hiányt -, hanem a bajba került bankokba pumpált óriási összegek. Viszont hiába állna meg a költségvetés a saját lábán, a bankrendszer borulása a büdzsét sem kímélné - arról nem is beszélve, hogy egész Európában, s így a világgazdaságban is új vihart kavarna.

Két éve, amikor a válságpánik kellős közepén az ír kormány garanciát vállalt a bankrendszer összes kötelezettségére, a pénzügyminiszter, Brian Lenihan még azt mondta, hogy "ez minden idők legolcsóbb bankmentése". Az ír kormány 2008 végén 5,5 milliárd euróval segített ki három bankot. Mostanra azonban mégis nagyon drágának bizonyult, mert az ír államnak a vártnál sokkal nagyobb mértékben kellett helytállnia. Írország egy 6 milliárd eurós (közel 1700 milliárd forintos) megszorítással kezdi meg a költségvetés szanálását, mivel a költségvetés hiányát nekik is 3 százalék alá kell szorítaniuk.