Több beruházást terveznek a vállalkozások

Vágólapra másolva!
Elsősorban informatikai beruházásokat terveznek a kis- és középvállalkozások az elkövetkezőkben, de a legjelentősebb változás a haszonjárművek beszerzésénél tapasztalható - derül ki a K&H legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A K&H legutóbbi kkv kutatásában, amelyben 700 mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezték meg arról, hogy a következő egy évben milyen beruházásban, fejlesztésben gondolkodnak, azt mutatja, hogy idén először növekedést mutat a beruházást tervező vállalkozások aránya - ismertette a felméréas eredményét Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A beruházások célját tekintve nem tapasztalható jelentős változás: ahogy eddig minden alkalommal, most is azok a cégek vannak a legnagyobb arányban (33%), akik informatikai fejlesztést szeretnének megvalósítani. Ezt követi a gépek, berendezések (25%), majd a gépjárművek tervezett vásárlása (20%)" - mondta el a szakember. "Legnagyobb változás éppen ez utóbbiak tekintetében figyelhető meg, hiszen a korábbi 15-ről 20 százalékra nőtt a gépjárművásárlást tervező cégek aránya. Eközben az ingatlan beruházásoknál 2008 harmadik negyedéve óta stagnálás figyelhető meg, amely továbbra sem mutat pozitív elmozdulást" - tette hozzá Németh László.

Jelentős eltérés mutatkozik az egyes ágazatok között, hogy milyen vásárlásokat, beruházásokat terveznek megvalósítani. Miközben az ipari és a mezőgazdasági cégek döntően ipari gépek, berendezések vásárlásában gondolkodnak, a kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél az IT beruházások az elsődlegesek. A kutatás eredményből az is jól látszik, hogy minél nagyobb egy cég, annál nagyobb lehetősége van fejlesztéseket tervezni: a középvállalatok vezetői közül 4-ből 3 tervez valamilyen beruházást, miközben a mikro- és a kisvállalkozásoknál durván a cégek kétharmada gondolkodik fejlesztésben - összegezte az eredményeket Németh László. "Az eddigi előrejelzések pozitív irányú elmozdulását befolyásolhatja, hogy a 2011-es adóváltozások mennyire fogják visszafogni a jövőre tervezett beruházások megvalósulását" - mondta el a szakember.