Fokozottan figyel a kgfb-kampány alatt a felügyelet

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet pénteken közleményben rögzítette, hogy fokozott figyelmet fordít a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást terjesztő intézmények által követett szerződéskötési gyakorlatra.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete újabb körlevelekkel segíti azt, hogy a jogszabályokkal és a korábban megfogalmazott felügyeleti elvárásokkal összhangban zökkenőmentes legyen az átkötési kampány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piacon, az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kapjanak és a verseny tisztasága is érvényesüljön - közölte a felügyelet pénteken.

A PSZÁF még a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifa-hirdetés előtt vezetői körlevelet adott ki, melyben megfogalmazta a piaci szereplőkkel szembeni elvárásait. A felügyeleti szakértők tartalmi és formai szempontból is ellenőrzik a közzétett díjakat, és a valószínűsíthető nagyszámú átkötésre való tekintettel a felügyelet fokozott figyelmet fordít a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást terjesztő intézmények által követett szerződéskötési gyakorlatra.

A díjtarifa-hirdetést követően a kgfb-t terjesztő biztosítók és a szerződések közvetítésével foglalkozó legnagyobb alkusz cégek, illetve az alkuszszövetségek újabb körlevelet kaptak. A körlevelekben azt emeli ki a felügyelet, hogy egyre növekszik azon ügyfelek száma, akiknek kgfb szerződésük évközben jött létre, ezért ők december 31-ei fordulóval nem jogosultak új szerződéskötésre. Az ügyfelek esetleges tájékozatlanságából fakadó újrakötési szándékot a biztosítóknak és a közvetítőknek megfelelő ellenőrzési rendszerrel szűrniük, kezelniük kell. Továbbá elvárja a felügyelet azt is, hogy a meghirdetett kedvezményeket igénylők esetében a biztosító és a biztosításközvetítő győződjön meg a meghirdetett kedvezmény igénybevételének megalapozottságáról.

A biztosításközvetítőkkel szemben fontos elvárás, hogy a kgfb ajánlatok dokumentumait a lehető leghamarabb továbbítsák a biztosítókhoz, hogy a biztosítók az átadást követően 15 napon belül érdemben nyilatkozhassanak az ajánlatról. A felügyelet az átszerződési időszakban és azt követően is kiemelten figyeli a piaci szereplők lépéseit.