Orbán: Jövőre eldől, milyen lesz a következő évtized

parlament, országgyűlés, költségvetés vitája, Orbán Viktor beszél, Orbán-beszéd
Vágólapra másolva!
Az elkövetkező évben dől el, milyen lesz a következő tíz - mondta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor kormányfő, aki szerint a 2011-es költségvetés az adósságcsapdából való kitörés első lépése, 2014-15-re 70 százalék alá kerül az államadósság, a kormány magyar modellt vezet be az adózásban, át fog alakulni az oktatási és az egészségügyi rendszer, illetve a közösségi közlekedés.
Vágólapra másolva!

A megújulás éve lesz a következő, ezt szolgálja a jövő évi költségvetés - mondta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, akinek felszólalásával megkezdődött a 2011-es költségvetés általános vitája. A kormányfő szerint a jövő évi büdzsé a "megújulás költségvetése", ami ösztönzi a munkát, miközben igazságos és családbarát adórendszert vezet be. (Orbán Viktor parlamenti beszédéről szóló tudósításunkat itt olvashatja, a beszéd forintárfolyamra gyakorolt hatásáról szóló cikkünk pedig itt található.)

Az elmúlt húsz évben elfogadott magyar költségvetések között voltak szégyenteljesek, hamisak, meghamisítottak és jók is - mondta Orbán, aki szerint azonban valamennyire igaz volt, hogy alkotóik úgy vélték: van egy ösvény, amin haladni érdemes. Mára kiderült, hogy az eddig járt utak nem használhatóak, egész Európa keresi az utat - mondta a miniszterelnök.

El kell mozdítani a sziklákat

Tudomásul kell venni, hogy aki a mai rohamosan átalakuló világban érvényesülni akar, új utakat kell követnie. "Ez sziklák elmozdításával jár, utat kell törni áthatolhatatlannak tűnő helyeken is. A kormányra lépés után mozdíthatatlannak tartott akadályokat döntöttünk le, ezzel a munka első részét elvégeztünk. Most következik a második szakasz, a megújulás. Stabilan növekvő gazdaságot, tíz év alatt egymillió munkahelyet kell létrehozni, ezáltal biztosítani kell a hazánkban való boldogulás lehetőségét" - mondta.

A miniszterelnök szerint a magyarok nem kergetnek délibábokat, józan elszántsággal tekintenek előre. "Tavaszi döntésükkel a magyar választók Európa legstabilabb kormányát hozták létre. Ez egy előny, de az előnyt ki kell használni, erre pedig egy évünk van. Van azonban hátrány is, a hatalmas adósság, amit az előző kormány halmozott fel" - mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország adósságcsapdába került, nem a válság okozta ezt, az ország eladósítása évekkel korábban megkezdődött.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetei fölött - kattintson a képre a közelebbi nézetért!

Jelenleg minden magyar állampolgárra, beleértve az aggastyánokat és a ma született csecsemőket, fejenként 2 millió forint adósság jut. A jövő évi költségvetés az adósságszolgálat nélkül 0,8 százalékos GDP-arányos többletet tartalmaz. Ahhoz, hogy az adósságcsapdából kitörjünk, rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség - jelentette ki Orbán, és hozzátette: az előttünk álló egy évben eldől, milyen lesz a következő tíz év. "Az előttünk álló év a megújulás éve, ennek szellemében készült a költségvetés. Eltökélt vagyok abban, hogy az is lesz" - ismételte meg a miniszterelnök.

Cél a 70 százalékos GDP-arányos államadósság

Orbán közölte, hogy a kormány megállítja az államadósság növekedését, tartóssá teszi a 3 százalék alatti hiányt, vagyis kiszabadítja az országot az adósságcsapdából. Ennek érdekében szerkezeti reformokra kerül sor. "A nyugdíjrendszer átalakítását megkezdtük, át fog alakulni az oktatási, az egészségügyi rendszer és a közösségi közlekedés. A cél az, hogy 2014-2015-re 70 százalék alá csökkentsük a GDP-hez mért államadósságot a mostani 80 százalékról - mondta.

"Nem szavalóverseny, hanem a tettek versenye zajlik a világban. Azt a kérdést kell feltenni, mi az ami elősegíti vagy hátráltatja az fejlődést. Mindazt ami gátolja a megújulást el kell vetni és a mai kor kihívásra megfelelő választ kell adni. Ha a régi világ falaiba ütközünk, akkor azokat le kell dönteni" - közölte Orbán Viktor. A költségvetés Orbán szerint egyértelmű választ ad arra, hogy érdemes-e dolgozni. Aki tízszer többet dolgozik, az tízszer többet tehet majd zsebre. Az adórendszer nem kizsebeli az adófizetőket, hanem lehetővé teszi, hogy mindenki arányosan vegyen részt az adózásban.