New Yorkban tizenháromszor drágább az üzletbérlés, mint Budapesten

Vágólapra másolva!
Az amerikai kontinensen és Ázsiában az üzlethelyiségek bérleti díjai már növekedtek, Európában viszont még mindig csökkenés tapasztalható. Változatlanul New York-ban kell a legtöbbet fizetni egy négyzetméterért, nagyjából tizenháromszorosát, mint Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az első osztályú üzlethelyiségek bérleti díja szerte a világon stabilizálódott, sőt néhány városban már emelkedik, ahogy a gazdaság fellendülése elindult és a fogyasztói bizalom is javult. - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, globális kiskereskedelmi ingatlanpiacról szóló jelentésében. Az első osztályú üzletek iránti kereslet a legtöbb városban erős maradt, néhány piacon már jelentősen nőtt is 2010 harmadik negyedévében.

Az első osztályú üzlethelyiségek bérleti díja 2010 harmadik negyedében 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest. A díjak éves szinten három globális régióban (amerikai kontinens, Ázsia és a csendes-óceáni régió) nőttek, legnagyobb mértékben az amerikai kontinensen (6% év/év alapon), ezt követi Ázsia (4%), végül a csendes-óceáni régió (3%) következik. Az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) ezzel szemben éves szinten három százalékkal csökkentek a díjak 2010 harmadik negyedévében, főleg az olyan országok gazdasági visszaesése miatt, mint Spanyolország, Írország és Görögország. Európa más piacain viszont stabilak maradtak a bérleti díjak, sőt Edinburgh és London kiskereskedelmi ingatlanjai jelentősen, 25, illetve 20 százalékkal drágultak 2009 hasonló időszakához képest.

New York-ban kell továbbra is a legtöbbet fizetni az üzlethelyiségekért, az amerikai nagyvárosban évente 14 200 euróba kerül egy négyzetméter. Sydney (9600 €/m2/év) a 2010 második negyedévi harmadikról a második helyre került, míg Hong Kong (8800 €/m2/év) a harmadik legdrágább város, London (7000 €/m2/év) a negyedik, miután 20 százalékkal emelkedtek a díjak egy év alatt, majd Tokió (6300 €/m2/év) következik.

A felzárkózó piacok továbbra is túlszárnyalják az érett gazdaságok városait. Latin-Amerika egyre növekvő középosztályával és a nyersanyagok iránt bővülő keresletével a gazdasági fejlődés mértékében megelőzi Észak-Amerikát. Így nem csoda, hogy Sao Paoloban emelkedtek leggyorsabban a bérleti díjak a kiskereskedelmi szektorban, mintegy 30 százalékot egy év alatt, és Rio de Janeiro 24 százalékos díjnövekedésével is helyet kapott az öt leggyorsabban dráguló város között.

London, Párizs és Zürich vezetik az európai listát, London át is vette a globális negyedik helyet Moszkvától. Habár Európa a globális fellendülésben lemaradt Ázsia és Amerika mögött, Európa továbbra is vonzó célpontja a nemzetközi kiskereskedelmi láncoknak, és az első osztályú ingatlanok iránti bérlői kereslet relatíve erős, a kihasználatlanság alacsony, a bérleti díjak stabilak. Az előző negyedév során a városok többségében nem változtak a bérleti díjak, de Zürichben (+6,7%) és Oslóban (+7,1%) jelentős drágulásnak lehettünk tanúi. A bérleti díjak legnagyobb mértékben Madridban (-14%) és Abu Dhabiban (-8,3%) estek.

"Összehasonlításképp: a budapesti Váci utca frekventált részén az éves bérleti díj 1080 euró körül alakul, és a régió legdrágább utcája, a prágai Vencel-tér tövében húzódó Na Prikope sem került be a TOP20-as listába 2040 €/m2/év bérleti díjjal."- tette hozzá Borbély Gábor, a CB Richard Ellis közép-európai regionális elemzője.