Nagy európai légitársaságok számíthatnak büntetésre az EU-tól

Vágólapra másolva!
Kartellezés miatt nagy európai légitársaságokat büntet meg az Európai Bizottság - értesült a Wall Street Journal két névtelen forrásból. A vizsgálat 4 évig zajlott, a gyanú szerint a cégek egyeztették áraikat a teherszállításban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság több százmillió euróra büntetheti többek közt az Air France-KLM-et és a British Airways-t, amiért pótdíjaikat egyeztették, vagyis kartelleztek. A Deutsche Lufthansát várhatóan nem büntetik, mert információkat szolgáltatott az ügy felderítéséhez.

A bizottság a kartellezés gyanúja alá eső bevétel 30 százalékáig büntetheti meg a cégeket, amelyet a versenyjogot sértő tevékenység időszakban esetleges súlyosbító körülmények módosíthatnak. Ugyanakkor a Wall Street Journal szerint a válság miatt a szokásosnál mérsékeltebb lehet a büntetés.

A lap két forrásra hivatkozva azt állítja, hogy több mint 10 társaságot büntethet a bizottság, amely 20 különböző teherszállítót vizsgált az elmúlt 4 évben. Az Európai Bizottság nem kívánt reagálni az értesülésre. A cégek a hivatalos döntés kézhezvétele után két hónapig fellebbezhetnek az Európai Bíróságon.