Elszállhat a magyar költségvetés egy amerikai nagybank szerint

Vágólapra másolva!
A válságadók kifutásával és a nyugdíjbevételek elapadásával 2013-tól komoly, 700 milliárd forintos költségvetési lyukkal kell számolni Magyarországon - vélik a Morgan Stanley elemzői.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak vissza kell fognia költségvetési kiadásait, a válságadók és a nyugdíjrendszer átalakítása ugyanis 2013-tól nem biztosítják majd a költségvetési hiány betömését - vélik a Morgan Stanley és az UniCredit SpA elemzői, akiket a Bloomberg idézett.

A szakértők szerint a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetése és a különadók 2012-es kifutása miatt 2013-ban 700 milliárd forintos lyuk tátong majd a magyar büdzsén, ami a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékának felel majd meg.

A Morgan Stanley elemzői, Pasquale Diana és Chuan Lim szerint egyelőre nincs jele a strukturális deficit befoltozására alkalmas intézkedéseknek, Tóth Gyula, az UniCredit bécsi elemzője szerint pedig a bejelentett kormányzati lépések javítják a rövid távú deficitszámot, de a hosszú távú finanszírozás továbbra is kétséges.

Tóth szerint 2013-ban a deficit 2,5-3 százalékkal nőhet, ha nem lesznek kiigazító lépések. A 2013-as év a kormány szerint is fordulópont lesz, de nem abban az értelemben, ahogy az elemzők gondolják: Balog Ádám adóügyekért felelős államtitkár az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy a kormánynak 2013-ra el kell készülnie a "modern, egyszerű és átlátható adórendszerrel", és addigra a növekedésnek is fel kell pörögnie.

A Morgan Stanley hétfőn is kiadott egy elemzést a jövő évi magyar költségvetésről, amely szerint a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer államosítása rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulhat (erről itt olvashat részletesen).

Orbán Viktor miniszterelnök a második akcióterv ismertetésekor közölte, hogy a telekommunikációs, az energetikai és a kiskereskedelmi szektorra különadót vet ki, a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket pedig 14 hónapig az állami kasszába tereli, miközben lehetővé teszi a kormány a tébé-rendszerbe való visszalépést is.

A kormány szombaton ismertette a jövő évi költségvetési tervet, amely a közszféra 25-30 ezer fős csökkentésével és 2,94 százalékos deficittel számol. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy az állami rendszerve viszatérő magánnyugdíj-vagyonokból 540 milliárd forintot a 2011-es hiány csökkentésére fordítanak, a fennmaradó részt pedig az államadósság csökkentésére fordítja.

A Bloomberg arra is emlékeztet, hogy a forint volt a világ legjobban teljesítő devizája az utóbbi nyolc hétben, az euróval szembeni erősödése 6,62 százalékos volt.