Bloomberg: A kormány-MNB harc miatt esnek a magyar kötvények

Vágólapra másolva!
Hét napja esnek a magyar kötvényárfolyamok, a hozamok tavaly szeptemberben voltak ilyen magasak - a Bloomberg szerint ezt a jegybank és a kormány közötti konfliktus okozza.
Vágólapra másolva!

Hetedik napja vannak lejtőn a magyar állampapírok, a hozamok pedig legutóbb 2009 szeptemberében voltak ilyen magasak. Az ok a jegybank és a kormény közötti vita a kamatokról - írja a Bloomberg. A piaci gondoktra utal az is, hogy a magyar állam kedden nem tudta a tervezett mennyiségű kötvényt eladni az aukción.

Az amerikai hírügynökség szerint a 2015 februárjában lejáró magyar államkötvények hozama 8,23 százalék, ami 5 bázisponttal magasabb a hétfői értéknél. A magyar államcsőd elleni biztosítás díja június óta nem volt ilyen magas, a forint, amely novemberben a világ legrosszabban teljesítő devizája volt, pedig a nap elején jelentősen gyengült - bár igaz, később a kedvező amerikai makroadatok miatt erősödni tudott.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn 25 bázisponttal megemelte a kamatokat, a Nemzetgazdasági Minisztrium azonban rögtön közölte, hogy az emelés indokolatlan volt. A kormány korábban olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint a jegybanknak inkább csökkentenie kellene a kamatokat a gazdaság fellendítése érdekében, és lemondásra szólította fel Simor András MNB-elnököt is (erről itt olvashat részletesen).

A Bloomberg által idézett elemző, a BNP Paribas szakértője, Bartosz Pawlowski szerint a kormány és a jegybank közötti feszültség tesz rosszat a magyar eszközöknek. "Egyelőre nem látni, hogy miért térnének vissza a befektetők az állampapírpiacra" - mondta az elemző.

Tatha Ghose, a Commerzbank londoni elemzője szerint elképzelhető, hogy a Fidesz vezette kormány és a jegybank közötti konfliktus hozzájárult ahhoz, hogy megelőző kamatemelést hajtson végre az MNB - a megelőzőt nem abban az értelemben használva, hogy erre szükség lenne az infláció leszorításához, hanem abban az értelemben, hogy addig vigye a szükséges szintre a kamatokat, mielőtt a kormány megnehezítené azt.