Gyurcsány államtitkárát is jelölik az MNB felügyelőbizottságába

Vágólapra másolva!
Kedden szavazhat a parlament a jegybank új felügyelőbizottságának tagjairól. Az intézmény működését ellenőrző testületbe jelölik többek között Katona Tamás volt államtitkárt és Róna Péter közgazdászt. Az elnök várhatóan Járai Zsigmond, az MNB korábbi elnöke lesz.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden választja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új felügyelőbizottságát (fb), miután Kövér László, a parlament elnöke hétfőn benyújtotta a határozati javaslatot.

A múlt héten derült ki, hogy az fb elnöke Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és MNB-elnök lesz. Járai jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke. A Fidesz Járai Zsigmond mellett Madarász Lászlót, a Malév-fb jelenlegi elnökét jelöli, aki a Postabank vezérigazgatója volt 1998 és 2002 között.

A KDNP jelöltje Szényei Gábor András informatikai szakember, aki 2007-től már tagja volt a jegybank felügyelőbizottságának. Az MSZP Katona Tamás egyetemi tanárt delegálja, aki Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányában is volt államtitkár a Pénzügyminisztériumban. Az LMP jelöltje Róna Péter egyetemi oktató, 1986 és 1991 között az amerikai J. Henry Schroder Bank vezérigazgatója. A Jobbik Varga István gépészmérnököt, a Robert Triffin nevét felvevő Intereconomics Szirák Alapítvány létrehozóját delegálja a jegybank felügyelőbizottságába.

Az MNB felügyelőbizottságának hat tagját a parlamenti pártok jelölik. Az öt párt egyet-egyet jelöl, ezenfelül az elnököt a legnagyobb frakció delegálja. A testületnek tagja a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértő is, de őket nem választja meg a parlament. (Jelenleg az ország költségvetési politikájáért a nemzetgazdasági miniszter felel.)

A felügyelőbizottság a jelenleg hatályos jegybanki törvény szerint a Magyar Nemzeti Bank belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti. A testület nem szólhat bele abba, hogy a Magyar Nemzeti Bank hogyan alakítja a monetáris politikát.