Matolcsy: A gazdasági bizottság jelöli a monetáris tanács új tagjait

Vágólapra másolva!
Törvénymódosítást követően az országgyűlés kormánytöbbségű gazdasági bizottsága jelölheti a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjait - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A jegybanktörvény módosítása után a monetáris tanács tagjait a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli, így a monetáris tanács négy külső tagja mandátumának február végi lejárta után már a parlament dönt az új tagokról - felelte egy kérdésre Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A jegybanktörvény módosítása nem érinti a belső tagokat, azaz az MNB elnökének és két alelnökének státuszát - tette hozzá a miniszter. Matolcsy György bejelentette: a kormány döntéséről levélben értesítette Simor András jegybankelnököt, és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét, az ECB-nek 30 nap áll rendelkezésére, hogy véleményt nyilvánítson a változtatásról.

A jelenlegi tanácstagok közül a jegybankelnök Simor András, a két alelnök Király Júlia és Karvalits Ferenc megbízatása 2013-ban jár le, a négy külsős tag - Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba, Neményi Judit - mandátuma február 28-ig érvényes. A hatályos törvény szerint a monetáris tanács távozó tagjainak helyére Simor András jegybankelnök és Orbán Viktor kormányfő két-két személyt jelölhet.

Hargitai János, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának KDNP-s alelnöke a javaslatról azt mondta: félő, hogy a jelenlegi szabályozási keretben nem lehetne feltölteni a monetáris tanácsot, így annak stabilitása kerülne veszélybe. Emlékeztetett: a jelenlegi szabályozás szerint ha az MNB elnöke tesz javaslatot a monetáris tanács tagjára, ahhoz kell a miniszterelnök egyetértése, míg fordítva - vagyis miniszterelnöki javaslat esetén - nincs szükség jóváhagyásra.

Magyarországon a nemzeti bankra nem kétharmados törvény vonatkozik, az MNB függetlenségét csak az Európai Unió szabályrendszere védi a mindenkori kormánytöbbséggel szemben, egy kétharmados törvény nagyobb védelmet jelentene a monetáris tanács átalakításának kísérletei ellen - fűzte hozzá a képviselő.

Egyes ellenzéki képviselők szerint az, hogy a módosítás nem a - monetáris ügyekben illetékes - költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe utalná a jelölést, azt vetíti előre, hogy a kormánytöbbség a költségvetési bizottság megszüntetésére (beolvasztására) készül. Ez a testület szerdai ülésén is felvetődött, és egy kormánypárti képviselő annyit elismert, hogy a javaslatból valóban ez következik, de hozzátette, ő ilyen beolvasztási tervről nem hallott. Minderről a bizottsági ülésről készült tudósításban olvashat bővebben.