A szupercsaló zoknijait is elárverezték a Madoff-ügyben

Vágólapra másolva!
Kétmillió dollár folyt be a 65 milliárd dolláros kárt okozó Bernie Madoff személyes tárgyainak elárverezéséből a hét végén New Yorkban. Bútorok és használt ruhadarabok is dollárezrekért keltek el.
Vágólapra másolva!

Mahagóni teázóasztal, mennyezetes ágy, értékes képkeretek, ékszerek, sőt alsóneműk is kalapács alá kerültek a Wall Street történetének legnagyobb csalója, a százötven évre ítélt Bernard Madoff személyes vagyonából a hét végén. Az aukció, amelyen összesen 489 tételt mutattak be, kétmillió dolláros bevételt eredményezett.

Nézzen meg itt egy kis ízelítőt az árverési tételekből!

Egy, a XVIII. századból származó, delfinekkel díszített kandallókészlet 2900 dollárért (588 ezer forintért), egy mahagóni teázóasztal 3800 dollárért (771 ezer forintért), a mennyezetes ágy - matrac nélkül - 2250 dollárért (456 ezer forintért) talált gazdára. A szuvenírvadászok a hírhedtté vált szélhámos alsónadrágjaira, házi papucsára, CD-gyűjteményére és feleségének köntösére is lehetett licitálhattak az árverésen.

A New York Post internetes oldalán idéz egy ingatlanügynököt, aki 1700 dollárért (340 ezer forint) vette meg Madoff több mint 100 pár zokniját és hasonló mennyiségű alsóneműjét. Azt mondta, ezek jó részét feltehetően el fogja ajándékozni, de örül, hogy segíthetett. Az árverés célja ugyanis az volt, hogy a bevétellel enyhítsék Madoff ügyfeleinek kárát.

A hetvenegy éves Madoff, aki a New York-i részvénytőzsde elnökeként is tevékenykedett, 65 milliárd dolláros kárt okozó pénzügyi csalássorozatot hajtott végre húsz éven át. Áldozatait a piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükk alapján csapta be: látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, a korábbi befektetőknek pedig magas kamatokat fizetett az új áldozatok pénzéből. (A visszaélést az olasz származású csalóról, Charles Ponziról nevezték el, aki az 1920-as évek elején csapta be sorozatban ügyfeleit.)

A gazdasági válság beköszöntével azonban nem érkezett új pénzforrás a "rendszerbe", ezért derülhetett fény az üzletember által elkövetett bűncselekmény-sorozatra. Madoff 2009 márciusban bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott tizenegy vádpontban, jelenleg egy észak-karolinai börtönben tölti büntetését.

A csalással szerzett pénz zöme örökre elveszett: részben eljátszották a tőzsdén, részben a Madoff család fényűző életének fenntartására fordították.