Vágólapra másolva!
Négy év múlva 23 700 olyan nyugdíjas lesz, akik azért kerültek be a nyugdíjrendszerbe, mert a kormány lehetővé tette, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba menjenek - derül ki a Költségvetési Tanács állásfoglalásából, amely szerint az ezt szabályozó törvénymódosítás több tízmilliárdos lyukat váj a büdzsébe.
Vágólapra másolva!

A kormány által benyújtott és a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő törvénytervezet rontja az államháztartási egyenleget, így a törvényjavaslat nem felel meg a kötelező ellentételezési szabálynak - közölte kedden a Költségvetési Tanács az indítvány költségvetési hatásairól szóló állásfoglalásában. A tanács a törvényjavaslatot viszgálja, így azt nem, hogy a kormánypártok azóta megszavazták, hogy jövőre 9,5 százalékról 10 százalékra emelkedik a munkaadói járulék, a többletbevétek pedig a fenti javaslat ellentételezését szolgálja majd (erről itt olvashat részletesen).

A tanács szerint a javaslat közvetlenül érinti az öregségi nyugdíjakra fordított kiadásokat, közvetve pedig hatással van (a foglalkoztatás változásán keresztül) a személyi jövedelemadó- és járulékbevételekre, valamint (a fogyasztás változásán keresztül) a fogyasztási típusú adóbevételekre is. A teljes hatást az öregségi nyugdíjkiadások dominálják, amik az intézkedés létszámnövelő hatására vezethetőek vissza.

A tanács szerint a teljes hatás 2011-ben 11,6 milliárd forintos, 2012-ben 22 milliárd forintos, 2013-ban 36,1 milliárd forintos, 2014-ben pedig 39,7 milliárd forintos hiány. "Tekintettel arra, hogy már 2011-ben is negatív az egyenlegre gyakorolt hatás, a törvényjavaslat nem felel meg a kötelező ellentételezési szabálynak" - áll a KT állásfoglalásában. A KT azzal számol, hogy jövőre 9100, 2012-ben 15 100, 2013-ban 20 900, 2014-ben pedig már 23 700 olyan nyugdíjas lesz, akik a törvénymódosítás nélkükl még nem lennének ekkor nyugdíjasok.

A javaslat több ponton érinti a nyugdíjbiztosítási tárgyú törvényeket. A legjelentősebb változás, hogy 2011. január 1-ét követően a legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők életkoruktól függetlenül teljes öregségi nyugdíjra válnak jogosulttá. A hatályos szabályozás szintén lehetővé teszi a nyugdíjba vonulást a hosszú szolgálati idővel rendelkező nőknek 62. életévük betöltése előtt, a korhatárra vonatkozó kedvezmény azonban legfeljebb két év. Jelenleg a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők teljes ellátásra válnak jogosulttá az irányadó korhatárnál legfeljebb két évvel korábban, a legalább 37 év, ám 40 évnél rövidebb szolgálati idő pedig csökkentett ellátásra jogosít, hasonló korhatár kedvezmény mellett.

A javaslat új fogalomként határozza meg a jogosultsági időt, aminek tartalma eltér a hatályos jogszabály által alkalmazott szolgálati idő fogalomtól: a jogosultsági időbe a kereső tevékenységgel töltött és az azzal egy tekintet alá tartozó időszak, valamint a TGYÁS, GYED, GYES, GYET ellátások időtartama számít bele. A javaslat a 40 év jogosultsági időn, mint általános feltételen túl megköveteli, hogy ebből legalább 32 évet kereső, vagy azzal azonosnak tekintett tevékenység tegyen ki.

A törvényjavaslatról kedden vitázott a parlament, erről szóló tudósításunkat itt találja.