A kaposvári fürdő építői pénzükért tüntettek

Vágólapra másolva!
Ki nem fizetett járandóságuk miatt demonstráltak szerdán az átadás előtt álló kaposvári fürdőnél a munkálatokban alvállalkozóként részt vett kaposvári cégek és dolgozóik - mintegy százan - annak érdekében, hogy hét hónap után végre hozzájussanak a 24 kaposvári vállalkozást érintő, összességében 170 millió forintnyi kintlévőségükhöz.
Vágólapra másolva!

A 2009 tavaszán elindult, 3,5 milliárd forint értékű - az unió által 750 millió forinttal támogatott - önkormányzati beruházás fővállalkozója a sándorfalvai Aquaplus Kft., amelynek közvetlen alvállalkozója a kaposvári Etalon Kft. kötött szerződést a kaposvári cégekkel a munka elvégzésére, ám azt a teljesítésről befogadott számlák ellenére nem fizette ki.

A kaposvári önkormányzat - miután a tartozásai miatt a bankok az Etalon Kft. számlájáról leemelték az arra átutalt pénzeket - egy külön számlán zárolta a szerződés szerint a kft.-n keresztül a vállalkozásoknak még utalandó 140 millió forintot, amit azért nem tudnak kifizetni, mert az Etalon Kft. nem írta alá az ezt lehetővé tevő nyilatkozatot. Az Aguaplus Kft. ez év június 18-án szerződést bontott az Etalon kft.-vel késedelmes teljesítésre, illetve minőségi kifogásokra hivatkozva.

Járfás Rózsa, az egyik alvállalkozó cég, a Kőérc Kft. ügyvezetője elismerve, hogy Kaposvár polgármestere segítőkészségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy zárolták a még nekik járó összeget, úgy vélte, ha napokon belül nem jutnak hozzá a kintlévőségükhöz, akkor december elején 120 dolgozójuknak fel kell mondani. Több alvállalkozó cég hitelképtelenné válik, tönkre megy, és akkor már "nem lesz kinek fizetni". A munkahelyek elvesztését jelző, az elmaradt bérek kifizetésének követelését sürgető transzparenseket felsorakoztató demonstráción elhangzott, hogy meghívták az Etalon Kft. képviselőjét is, ám senki nem jött a cégtől.

Ott volt viszont a kaposvári önkormányzat beruházási ügyintézője, Szirják Imréné, aki újságíróknak elmondta: jogi akadálya van, hogy nem tudják közvetlenül kifizetni az Etalon kft.-vel szerződött vállalkozókat. Ugyanis ahhoz, hogy ezt az önkormányzat megtehesse, a kft.-nek alá kellett volna írnia egy nyilatkozatot, de ezt nem tette meg. Az önkormányzat keresi a megoldást - mondta az ügyintéző, arra azonban, hogy mikor számíthatnak a pénzükre a kaposvári cégek, nem tudott válaszolni.