Indul a kötelező-kampány, éledezik a magyar autópiac

Vágólapra másolva!
Derűlátó növekedési prognózist tett közzé a kormány, elindult a kgfb-kampány, 600 milliárd dolláros élénkítést jelentettek be az Egyesült Államokban, kötelezővé tehetik a veszélyes anyagokat kezelő cégek kötelező biztosítását és bíztató jelek érkeznek a magyar autópiacról - heti gazdasági összefoglaló Ilics Lászlótól, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettesétől.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

1. Optimista növekedési prognózis

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden ismertetett prognózisa alapján a GDP a 2010. évi 0,8 százalékos bővülést követően 2011-ben 3 százalékkal, 2012-ben 3,5 százalékkal, 2013-ban 5 százalékkal, 2014-ben pedig 5,2 százalékkal nőhet majd hazánkban. A jövő évre tervezett 3 százalékos GDP-növekedés egyrészt a háztartások fogyasztásnövekedésén alapul, amely várhatóan a személyi jövedelemadó-csökkentésnek lesz köszönhető, miközben a közösségi fogyasztás komoly mértékben, 7,6 százalékkal mérséklődhet a tervezett 25-30 ezer fős létszámleépítés, illetve egyéb takarékossági intézkedések következtében.

A kormány tervei szerint tehát egyre gyorsul a magyar gazdaság növekedési üteme, 2013-ban már 5 százalékos GDP-növekedés várható. A tárca szerint a gyors fejlődés, illetve az addig bekövetkező szerkezetátalakítások és az ezekhez köthető kiadáscsökkentések adnak majd elegendő fedezetet arra, hogy 2013-tól a kieső adóbevételek jelentős államháztartási egyensúlyrontó hatását ki lehessen egyenlíteni. Az igazi kérdés persze a nagy ellátórendszereket érintő szerkezetátalakítás, amiről eddig viszonylag keveset lehetett hallani a kormányzat részéről, és ami nélkül a most felvázolt optimista növekedési pályát mutató prognózis is nehezen tekinthető reálisnak. A belső kereslet élénkítésével generált növekedés akkor lehet reális cél, ha mindez kiegészül az export bővülésével is, ami pedig egyaránt függ a forint árfolyamától és a fontosabb kereskedelmi partnereink gazdasági növekedésétől.