Öt forintot dobott a koreai tűzpárbaj a dolláron

Vágólapra másolva!
Kedd este hét hete nem látott szintre erősödött a dollár az euróval szemben, a két Korea között lezajlott katonai incidens jót tett az amerikai fizetőeszköznek. A dollár jelentősen erősödött a forinthoz képest is, estére az árfolyam 206 forint fölé emelkedett.
Vágólapra másolva!

Kedden este fél kilenckor 276,10 forintot kértek a devizapiacon egy euróért. A dollár ekkor 206,40 forintba, a svájci frank pedig 207,10 forintba került. Kora este 276 forint, míg délután három órakor 275,60 forint volt egy euró. A svájci frank árfolyama kora este 207,30 forintnál járt, délután pedig 206,50 forint körül mozgott. Délután négy órakor egy dollárért 204,80 forintot, háromkor pedig 204,30 forintot kértek a kereskedők. Reggel a dollárt kevéssel 201 forint fölött jegyezték, azaz az amerikai pénz jegyzése 5 forintot emelkedett kedden.

Ez utóbbi nagy részben azzal magyarázható, hogy az euró 1,3384 dollárra, szeptember vége óta legalacsonyabb szintre csökkent röviddel 18 óra előtt. Hétfőn késő este az euró 1,3616 dollárt ért. Az erősítette a dollárt, hogy a két Korea között lezajlott katonai incidenst követő piaci aggályok miatt a befektetők visszavonultak a kockázatosabb befektetésekből. Emiatt a dollár, befektetési menedék szerepének köszönhetően a főbb devizák széles körével szemben, erősödött.

A nap eleji optimizmus elolvadása a forint számára is fordulatot hozott, a reggeli erősödést követően ismét gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, a régiós versenytárs lengyel zlotyhoz hasonlóan. Az előrehozott ír választás híre, illetve az Észak- és Dél-Korea közötti feszültségek erősítik a kockázatkerülést a piacokon, írták keddi hírlevelükben a Raiffeisen elemzői.

A Moody's korábban novemberre ígérte a magyar hitelminősítői besorolás felülvizsgálatát, ami azt jelenti, hogy az előttünk álló héten bejelentésre kerülhet sor. A hazai besorolás lerontására jó esélyt látnak a Raiffeisen szakértői, ezért a hazai eszközök átmenetileg nyomás alá kerülhetnek a héten.