Megindult a svájci frank, 203 forint fölött az árfolyam

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt az összes kulcsdevizával szemben folyamatosan gyengült a forint, a kora délután közölt, vártnál jobb amerikai foglalkoztatási adat után azonban némileg erősödni tudott a forint. Délután 5 óra körül megint gyengült a magyar pénz, miközben erősödni kezdett a svájci frank, aminek következtében a kurzus 203 forint fölé ment.
Vágólapra másolva!

Péntek délután fél hatkor egy euró 274,20, egy dollár 195,20, egy svájci frank pedig 203,50 forintot ért. Kevéssel három óra előtt még 273,50 forintot kértek egy euróért a devizapiacon, a svájci frank árfolyama ekkor 201,80 forint környékén mozgott, az amerikai fizetőeszközért 193,80 forintot kértek háromkor, míg egy órakor még 194,40 forintnál járt a dollár.

Reggel fél nyolckor egy euró még csak 272,80 forintba került a devizapiacon. A dollárért ekkor 192,10 forintot, míg a svájci frankért 200,60 forintot kellett fizetni.Csütörtökön kevéssel 20 óra után az eurót 273 forinton, a dollárt 192,20 forinton, a svájci frankot pedig 200,40 forinton jegyezték. A svájci pénz kurzusa múlt csütörtökön ment 200 forint alá, azóta nem lépte át a lélektani határt a jegyzés.

Napon belül a svájci frank kurzusa emelkedett a leginkább, a reggeli értékhez képest késő délutánig 3,50 forintot ment fel a jegyzés. Ebben a forint euróval szembeni gyengülésén túl a frank erősödésének is szerepe volt: egy euró reggel 1,3620 frankot ért, délután fél hat körül pedig 1,3440 volt az árfolyam.

Nem várható a jövő héten 270 forintos euró

A kora délután kiadott, várnál sokkal jobb amerikai foglalkoztatási adatoknak is köszönhető, hogy megtorpant a forint gyengülése - mondta az [origo]-nak Csajbók Róbert, az ING elemzője. Az Egyesült Államokban azt jelentették be, hogy a várt 60 ezer helyett 151 ezerrel emelkedett az újonnan foglalkoztatottak száma októberben.

A Fed szerda esti bejelentését követő jó nemzetközi hangulatból a forint nem tudott hasznot húzni csütörtökön. Pénteken délelőtt - amikor enyhe mínuszban voltak a tőzsdék -, látszódott, hogy a forint sokkal érzékenyebben reagál a negatív a nemzetközi hangulatra - tette hozzá. Az ING elemzője szerint jó nemzetközi hangulatban az euró/forint árfolyama a 271-276 közötti sávban maradhat, 270 forint alatti euróra nem számít a jövő héten.

A forint csütörtökön annak ellenére folytatta gyengülését az euróval szemben, hogy a zloty és a cseh korona tovább tudott erősödni, elsősorban a szerdán bejelentett Fed általi második mennyiségi lazítási programnak köszönhetően - mondta Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Elmondása szerint a forint az utóbbi napokban, elsősorban a 2011-es költségvetéssel kapcsolatban felerősödött negatív kritikák miatt mérsékelt gyengülő pályára került.

A Dow Jones elemzői szerint tovább folytatódhat a napokban megindult forintgyengülés, ha a Standard and Poor's után a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő nem a magyar adósbesorolás megerősítése, hanem annak rontása mellett dönt.