Estére is gyenge maradt a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalra árnyalatnyit erősödött a forint az euróval szemben, az árfolyam 274 forint körül mozgott 7 óra után. Délelőttől viszont esni kezdett a forint, este hét előtt 276 fölött állt az euró. A forint esését a dollár erősödése és a válságadó meghosszabbítása okozhatja.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön este hét óra előtt egy euróért 276,91 forintot, egy dollárért 202,48 forintot, egy svájci frankért pedig 207,37 forintot kellett adni.

Reggel 8 óra után néhány perccel egy euróért még csak 274 forintot kellett fizetni a devizapiacon, a dollár ekkor 198,70 forintba, a svájci frank pedig 204,70 forintba került, azaz valamennyi külföldi kulcsdeviza több forinttal drágult.

Rossz hangulat

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta, a forintgyengülés a nemzetközi piaci pesszimizmussal, a dollár euróval szembeni erősödésével és a magyarországi gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalansággal magyarázható. "Meglepő, hogy a forint ma kezdett el gyengülni, miközben a válságadók meghosszabbításáról szóló - befektetőket megdöbbentő - kormányzati tervek már szerdán megjelentek" - tette hozzá a szakember. (A szerdán megjelent adótervek miatt a magyar tőzsde indexe közel 5 százalékkal esett.) A szakértő hozzátette, a jelenlegi piaci hangulatban a forint gyengülésére lehet számítani, az euró akár 278 forintig drágulhat a következő napokban.

A Commerzbank elemzői szerint a válságadó meghosszabbításáról szóló tervek rontják az amúgy sem stabil országmegítélést. "Semmiképpen nem tesz jót, hogy néhány héttel a három évre szóló krízisadók bejelentése után kiderül, hogy 2012 után is évente 200 milliárdot remél a kormány ilyen címen beszedni. Ennek az az üzenete a piaci szereplők számára, hogy nincs komolyabb szándék a fontos költségcsökkentő reformok véghezviteléhez, a deficitet bevételi oldalról kivánják leszorítani" - derül ki a Commerzbank kommentárjából.

A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó szakértők kora reggel még arra tippeltek, hogy csütörtökön az utóbbi napokban megindult forintgyengülés megállhat. A magyar fizetőeszköz árfolyamát a lengyel zloty erősödése és a lengyel jegybanki kamatemelésre vonatkozó várakozások támogathatják. Ha azonban a nemzetközi piacokon pesszimizmus lesz az úr és a forint az európai tőzsdék gyengülésével párhuzamosan tovább veszít értékéből, akkor a 274,50-es árfolyamszint lehet olyan ellenállási pont, amely gátat szab az esésnek - mondták ekkor még az elemzők.

Szerdán sem szerepelt jól a forint

Szerda délután is gyengült a forint a főbb devizákkal szemben: az euró 273 forintról 274 forint fölé ugrott szűk egy óra alatt, a svájci frank 204 forint alatti szintről 206 forint fölé. Az árfolyammozgások mögött a dollár kitörése állt, amely az euróval szemben 1,37 alá került, a forinttal szemben pedig 198-as szint alól 200 fölé ugrott.

A hirtelen zuhanást korrekció követte, az euró némileg visszaerősödött a dollárral szemben. A forint a dollárral és a svájci frankkal szemben erősödött, az euróval szemben megőrizte értékét estig. Szerdán fél kilenc után 274,30 forintért adták az eurót, 198,90 forintért a dollárt és 204,70 forintért a svájci frankot.