Megtörte a forint erejét a dollár megugrása

Vágólapra másolva!
Hirtelen erősödésbe fogott a dollár a szerda délutáni kereskedében, ami a forintot gyengülő pályára küldte. Az euró 273 forintról hirtelen 274 forintra drágult, a svájci frank 204 forintról 206 forintra, a dollár 198 alatti szintről 200 forint fölé ugrott. Egy szakértő szerint épp az volt a meglepő, hogy ilyen erős volt a forint, ezért a dollár megugrása valójában megtörte a forint meglepő erősödését.
Vágólapra másolva!

Délután három és négy óra között zuhanni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben, amely a dollár hirtelen erősödésével függ össze. Az euró 273 forintról 274 forint fölé ugrott szűk egy óra alatt, a svájci frank 204 forint alatti szintről 206 forint fölé. Az árfolyammozgások mögött a dollár kitörése áll, amely az euróval szemben 1,37 alá került, a forinttal szemben pedig 198-as szint alól 200 fölé ugrott.

A hirtelen zuhanást korrekció követte, az euró némileg visszaerősödött a dollárral szemben. A forint a dollárral és a svájci frankkal szemben erősödött, az euróval szemben megőrizte értékét estig. Fél kilenc után 274,3 forintért adták az eurót, 198,9 forintért a dollárt és 204,7 forintért a svájci frankot.

Az elmúlt napokban a dollár folyamatos erősödése az euróval szemben nem indokolta a forint erősödését, az alacsony forgalomban azonban néhány londoni ügylet mégis 273 forint felé terelte az eurót - mondta Reseterits József, a Raiffeisen devizakereskedője. Épp az volt a meglepetés, hogy nem gyengült a forint, ezért szerdán, amikor a dollár kitört az euróval szemben, a forint sem bírta tovább - indokolta a szakértő a forint hirtelen gyengülését.

Reseterits József szerint most gyengülés következik, a "276 forint nem irreális" - mondta. A forint gyengülésében szerepet játszott még a tőzsde zuhanása is, valamint az, hogy a Reuters közvetítésével a nyugati piacok is értesültek a válságadó meghosszabbításának szándékával.

A dollár erősödik az euróval szemben, szerdán pedig három és négy óra között 1,37 alá zuhant a keresztárfolyam. A dollárt erősítik a kedvező amerikai adatok: a munkaerőpiaci adat és a kereskedelmi mérleg. Az amerikai munkanélküli segélyért először folyamodók száma a várt 7 helyett 24 ezerrel csökkent, a kereskedelmi hiány pedig 45 helyett csak 44 milliárd dollár volt.

Pedig az eurózóna szerdán jó hírt kapott. Portugália hosszú távú kötvényeinek értékesítése sikeres volt, 1,242 milliárd euró értékben dobtak piacra állampapírokat, ugyanakkor a túljegyzés mértéke csökkent, a hozamok pedig emelkedtek, ami annak a jelzése, hogy a piac Portugáliát kedvezőtlenebbül ítéli meg, mint a legutóbbi, augusztusi kibocsátáskor. A piac a portugál mellett az ír adósság miatt is aggódik, viszont a sikeres portugál kötvénykibocsátás átmenetileg megnyugtathatja a piacokat. Az ír és az összehasonlítás alapját jelentő német adósság között azonban szerdán emelkedett különbség, ami az ír adósságproblémára hívja fel a figyelmet.

Az árfolyamok ingadozása az esti órákban tovább folytatódhat, mivel szerdán vásárol először kötvényeket a Fed az előző héten bejelentett 600 milliárd dolláros programjának keretében, amely a gazdaságélénkítést szolgálná. A Financial Times azonban azt írja, hogy meglepetést is okozhatnak, például azzal, ha az első hónapokban a 110 milliárd dollár felett, 130 milliárd dollár kötvényvásárlást hajtanak végre. Ezzel próbálhatja a Fed a rövid hozamokat gyorsabban leszorítani, hogy ezzel is támogassa a gazdaság fellendülését - írja a Quaestor.