Csak részben dolgozta le reggeli hátrányát a forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn rosszul kezdett a forint és bár a kezdeti esést némileg ledolgozta a hazai pénz, összességében drágábbak lettek délutánra a vezető devizák.
Vágólapra másolva!

A forint a reggeli gyengülését ledolgozta ugyan, de 274 alá nem tudott kerülni. A forint árfolyamát továbbra is az euró-dollár keresztárfolyam mozgatja, amely még az előző héten kezdett mozgásba a Fed-intézkedések bejelentésére. Hétfőn az euró reggel 275 forint fölé ugrott, majd visszatért az árfolyam és 274,3-274,7 forint közé, délután fél ötkor 274,6 forint volt a közös pénz.

A dollár - a világgazdaságot uraló hangulatnak megfelelően - erősödött az euróhoz képest hétfőn: a hajnali 1,397 dolláros euró nap közben 1,39 alá is benézett, fél ötkor 1,392 dollár volt az árfolyam. A zöldhasú forintban számolva drágult hétfőn délutánra, fél ötkor 197,6 forint volt a reggeli 197 alatti értékhez képest. Drágult a svájci frank is, a reggeli 203 forinthoz képest délután 204,5 forintba került a deviza.

Kereskedők szerint a hét második felében folytatódhat a forint további kisebb mértékű, 275-276 forintig történő gyengülése a dollár folytatódó erősödése, és ezzel párhuzamosan az euró gyengülése kapcsán. Ismertették: hétfőn délután az euró-dollár árfolyam 1,3935, míg délelőtt 1,3950 volt. Az euró pénteken az 1,42 feletti dollárjegyzésekről 1,41 alatti jegyzésekre gyengült. A kereskedők kiemelték: a Fed múlt heti bejelentése után a világ ismét Európa felé fordult, ahol a válság elhúzódása miatt aggódnak a befektetők.

Pénteken az összes kulcsdevizával szemben folyamatosan gyengült a forint, a kora délután közölt, vártnál jobb amerikai foglalkoztatási adat után némileg erősödni tudott a forint, később azonban ismét gyengült a magyar pénz. Péntek délután fél hatkor egy euró 274,20, egy dollár 195,20, egy svájci frank pedig 203,50 forintot ért. A svájci pénz kurzusa múlt csütörtökön ment 200 forint alá, azóta nem lépte át a lélektani határt a jegyzés.

A péntek kora délután kiadott, várnál sokkal jobb amerikai foglalkoztatási adatoknak is köszönhető, hogy megtorpant a forint gyengülése - mondta az [origo]-nak Csajbók Róbert, az ING elemzője. Az Egyesült Államokban azt jelentették be, hogy a várt 60 ezer helyett 151 ezerrel emelkedett az újonnan foglalkoztatottak száma októberben. Ennek köszönehtően, valamint a Fed gazdaságösztönző programja részleteinek ismertetése miatt fordulatot vett a dollár huzamosabb ideje tartó gyengülése.

Ugyanakkor az euró az elmúlt hét végén nyomás alá került az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben felmerült újabb kételyek miatt. A piacok erős fenntartásokkal fogadták ugyanis a jövő évi ír költségvetési tervet. Elemzők kétségesnek tartják, hogy a tervezett hatmilliárd eurós megszorítás elégséges lesz-e az ír költségvetési célok teljesítéséhez.

A Dow Jones elemzői szerint tovább folytatódhat a napokban megindult forintgyengülés, ha a Standard and Poor's után a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő nem a magyar adósbesorolás megerősítése, hanem annak rontása mellett dönt.

"A hét elején 273-275 közötti euróárfolyamot várunk, a befektetok és a piacok még értékelik a múlt heti kamatdöntéseket és a pénteki, vártnál jobb amerikai foglalkoztatási adatokat" - írta reggeli kommentárjában Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.