Délután lejtőre került a forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn erősödéssel kezdett a forint, dél után azonban fordult a kocka, így a külföldi kulcsdevizák több forinttal erősödtek. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn este, negyed 11-kor 274,60 forintnál járt az euró árfolyama, szemben a reggeli 272,80-273, illetve a péntek esti 274 forinttal. A reggel még 200 forint alatt is megforduló svájci frank jegyzése 203,40 forintra erősödött, a dollár pedig 199 forintról 201,40 forintra drágult.

A fordulat elsősorban a nemzetközi piacokon bekövetkező irányválátással magyarázható. Devizapiaci kereskedők reggel még azt nyilaktozták, hogy a következő napokban folytatódhat a forint erősödése a nemzetközi hangulat javulásával összhangban, miután körvonalazódik a nemzetközi pénzügyi csomag Írország számára, így csökkennek az adósságproblémákkal kapcsolatos aggodalmak, és ismét növekszik a befektetők kockázatválllási hajlandósága. Később azonban kiderült, hogy az ír mentőcsomagról szóló hírek csak átmeneti megnyugvást hoztak a piacokra.

A délután folyamán és a svájci frank is a dollár fokozatosan az euróval szemben, ami pesszimizmusra, vagyis a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenésére utal. Ebben a környezetben pedig a legtöbb rizikósabbnak tartott eszköz, köztük a forint is veszített értékéből.