Az euró gyengélkedése húzta le a forintot

Vágólapra másolva!
Csütörökön délelőtt jelentősen gyengült a forint, később azonban a 277-es szint körül kezdett ingadozni.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután fél öt előtt 277,5 forintért adták az eurót, ami 2 forinttal több mint a reggeli piacnyitáskor. Az euróval szemben délig gyengült a forint, majd a 277-es szint körül kezdett ingadozni.

A dollár a reggeli 206 forintos árfolyamról 208,5 forint fölé ugrott délelőtt, onnan azonban visszapattant: fél öt előtt 207,7 forintért adták a zöldhasút. A svájci frank alig valamivel volt olcsóbb ekkor, 207,6 forint volt a bankközin, miközben reggel még 206,5 forintnál járt az árfolyama.

"A befektetőknek még fel kell dolgozniuk a kormány nyugdíjintézkedéseinek lehetséges következményeit" - vélték a Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők és kereskedők. Matolcsy György szerdán jelentette be a nyugdíjrendszer átalakításának irányait, majd csütörtökön Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi megbízott további pontosításokat közölt.

Az euró gyengült a dollárral szemben, amely mögött a Bloomberg szerint a portugál adósság miatti befektetői aggodalom és a spanyol állampapírhozamok emelkedése áll. Az euró-dollár keresztárfolyam nagyban meghatározza a forintkereskedés irányát, a dollár gyengülése mellett rendszerint a forint erősödik és fordítva.

A Raiffeisen bank elemzői szerint az a hír, hogy "Matolcsy bejelentette a magánnyugdíj-pénztárak államosítását", nem járt árfolyamhatással, mivel egyik oldalon hozzájárul a költségvetés rövid-középtávú rendbetételéhez, a másik oldalon viszont a politikai kockázatok beágyazódását jelenti. Mivel Hálaadás napja van az USA-ban, a következő két napban kevesebb mozgásra számítanak a devizapiacokon.

A Raiffeisen elemzői a Moody's következő napokban várható bejelentése miatt forint a átmeneti gyengülésére számítanak (korábban novemberre ígérte a magyar hitelminősítői besorolás felülvizsgálatát a Moody's, a hazai besorolás lerontása várható).