Estére gyengült a forint, a Moody's leminősítésétől tartanak az elemzők

Vágólapra másolva!
Hullámzó teljesítményt nyújtott szerdán a forint: a délelőtti gyengülést enyhe erősödés váltotta délután, este azonban ismét a negatív irányba ment a magyar deviza. Piaci szakértők szerint a következő napokban a Moody's esetleges leminősítése gyengítheti majd a forintot.
Vágólapra másolva!

Szerda este, néhány perccel 22 óra előtt az euró árfolyama 275,90 forintnál járt a devizapiacon, ekkor a svájci frank jegyzése 207,80, a dolláré 207 forintnál járt.

A forint délelőtt gyengült, délután azonban valamennyit ledolgozott hátrányából, háromnegyed 5-kor a reggel 275,60 forintba kerülő euró 275,13 forintba került. (A dollárért utóbbi időpontban 205,11 forintot, a svájci frankért 206,42 forintot kellett adni.) Gondi István, a Raiffeisen elemzője szerint az enyhe délutáni erősödésben nem játszottak szerepet a délután bejelentett nyugdíjtervek, az forint piacán ugyanis alig volt mozgás.

A koreai konfliktus és az eurógyengülés

A délelőtti gyengülés hátterében az állt, hogy az euró a nemzetközi piacon gyengült a két, bizonytalan, illetve pesszimista piaci hangulatban hagyományosan befektetési menedéknek tekintett devizával, a dollárral és a svájci frankkal szemben.

Az euró értékvesztése pedig azzal magyarázható, hogy a befektetők tartanak az ír válság továbbterjedésétől, a piaci szereplők szerint Portugáliában is pénzügyi problémák lehetnek. Az eurózónában tartozó országok adóssággondjai a koreai fegyveres konfliktussal együtt elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy kioltsa számos pozitív makrogazdasági fejlemény, például az Ifo német gazdaságkutató intézet szerdán közzétett hangulatindexének pozitív hatását - mondták az MTI-nek devizapiaci szakértők.

Gyengítheti a forintot a Moody's esetleges leminősítése

A Raiffeisen kedden késő este kiadott devizapiaci elemzése szerint az év hátralévő részében a 275 forintos szint körül,a 272-278 közötti sávban ingadozhat az euró. Rövid távon azonban inkább átmeneti forintgyengülést tartanak valószínűnek az elemzés készítői, mert az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody's novemberre ígérte a magyar besorolás felülvizsgálatának eredményét. "A Moody's leminősítésére jó esélyt látunk, mivel a költségvetés hosszú távú egyensúlya továbbra is csak az ígéretek szintjén
biztosított, és a hitelminősítő változatlanul három fokozattal jobb besorolást tart érvényben, mint a másik nagy hitelminősítő, a Standard&Poor's" - derül ki az elemzésből. "Bár a Moody's feltételezhető leminősítése, illetve annak indoklása ugyan nem jelent majd érdemi új információt, a hazai eszközök azonban ennek ellenére átmenetileg eladói nyomás alá kerülhetnek" - vélik a Raiffeisen szakértői.

A következő napokban egyébként a költségvetés parlamenti vitája mellett a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfői kamatdöntő ülése említhető fontos eseményként a forint szempontjából. A Raiffeisen elemzői a piaci konszenzussal megegyezően nem várnak változtatást a magyar jegybankároktól, ebből adódóan nem számítanak arra, hogy a döntés jelentősen megmozgatná a forint árfolyamát. Az elemzők hozzátették, nem volt hatással a forintra a nemzetgazdasági miniszter hétfői bejelentése, miszerint a kormány februárban ismerteti a szerkezeti reformokról szóló tervét, konkrétumok ugyanis továbbra sem láttak napvilágot a befektetők által régóta várt intézkedésekről.