Bathó maradt Matolcsy minisztériumában

Vágólapra másolva!
Bár a helyettes államtitkári posztról felmentette Bathó Ferencet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Bathó mégis maradt a minisztériumban, miután elfogadta a neki felajánlott főosztályvezetői pozíciót - tudta meg az [origo].
Vágólapra másolva!

Bathó Ferenc költségvetésért felelős helyettes államtitkárt 2010. október 15-ei hatállyal mentette fel tisztségéből Matolcsy György, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetője. Az [origo] ugyanakkor úgy értesült, hogy Bathó továbbra is a minisztériumban dolgozik.

Az [origo] megkeresésére az NGM kommunikációs főosztálya azt a felvilágosítást adta, hogy "az állami vezetők jogállására vonatkozó szabályok úgy rendelkeznek, hogy ilyen esetekben a felmentett szakmai vezetőnek képzettségének és végzettségének megfelelő vezető beosztás kell felajánlani. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a felmentést megelőzően felajánlotta Bathó úrnak a Minisztérium Költségvetési és Gazdálkodási Főosztályának főosztályvezetői munkakörét, mint képzettségének és végzettségének megfelelő vezetői beosztást. Bathó úr elfogadta a posztot, 2010. október 16-tól az NGM főosztályvezetője. Jogviszonya nem szűnt meg, az továbbra is fennáll, így - a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel összhangban - a jogviszony megszűntetéséhez kapcsolódó juttatások kifizetésére nem kerül sor" - közölte az [origo]-val a minisztérium kommunikációs főosztálya.

Bathó Ferenc - akkor még - helyettes államtitkár körül szeptemberben fagyott meg a levegő, állítólag amiatt, hogy a Matolcsy György által beterjesztett, a 2009-es évről szóló zárszámadásban elismerő mondatokat fogalmazott meg a Bajnai kormány teljesítményéről. Tény, hogy a megállapításokon valóban meglepődtek kormánypárti képviselők. Bathót akkor kényszerszabadságra küldték, s az index információi szerint, csak Varga Mihály miniszterelnökségi állalmtitkár közbenjárására nem menesztették akkor Bathót. Varga Mihály akkor cáfolta az információt.

Aztán a cáfolatok ellenére október 15-én mégis menesztette a helyettes államtitkárt Matolcsy György. A Népszabadság október közepi információja szerint Bathónak az APEH-ben ajánlottak fel pozíciót, de ezt senki nem erősítette meg. Azóta csend volt a leváltott helyettes államtitkár körül, mostanra derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban folytatja pályafutását főosztályvezetőként - erősítették meg az [origo]-nak.