Ezerfős leépítésre kerülhet sor a magyar Rail Cargónál

Vágólapra másolva!
Akár ezerfős magyarországi létszámcsökkentést tartalmazó tervet ismertetett a Rail Cargo Hungária anyavállalatának a vezérigazgatója csütörtökön.
Vágólapra másolva!

"A súlyosan veszteséges Rail Cargo Austriának (RCA) 2013-ra nyereségessé kell válnia. Ehhez egyebek között leépítésekre, az RCA magyarországi leányvállalatánál, a Rail Cargo Hungariánál (RCH) akár ezerfős létszámcsökkentésre van szükség - jelentette be Christian Kern, az osztrák vasúttársaság, az ÖBB vezérigazgatója az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint. (Az ÖBB kezében van az RCA és annak magyarországi érdekeltsége is.)

Kern javítani akar a konszern költségszerkezetén, ezért a teherszállítási dolgozók közül mintegy 670 főnek a holdingon belül akarnak más munkakört keresni, a tudósításokból azonban nem derült ki, hogy ausztriai vagy magyarországi munkavállalókról van-e szó. "Javítani kell a belső munkaerőpiacot, például az ügyfélszolgálati és a technikai munkakörök területén" - mondta.

Szeptermberben kezdődött

A több mint 3 ezer embernek munkát adó magyar leánycégnél várható elbocsátásokról először szeptember 10-én írt az osztrák Format gazdasági hetilap. Akkor Az ÖBB vezérigazgatója azt APA hírügynökség tudósítása szerint Bécsben azt mondta, hogy "számottevő létszámcsökkentésről készít tervet az ÖBB magyar teherszállító leányvállalatánál, a Rail Cargo Hungariánál, és tárgyalni akar a magyar kormánnyal a pályahasználati díjakról". A hírügynökség szerint a magyar kormány többször is módosította a vasúti teherszállítás keretfeltételeit a vállalat privatizálása óta. "Ha a kormány nem változtat az irányvonalán, akkor radikális átalakítás várható" - mondta szeptemberben Kern.

Később, október 12-én a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közölte, a Rail Cargo Hungaria 460 fős elbocsátást tervez. Ezt a vasúttársaság megis erősítette, válaszul az érdekvédelmi szervezet sztrájkot helyezett kilátásba, ám a felek november 11-én közölték, sikerült megállapodniuk egymással, így elmaradt a sztrájk.