Félmilliárdos adócsalással bukott le egy gabonakereskedő

gabona, magtár, búza
Vágólapra másolva!
A vámhatóság lebuktatott egy debreceni gabonekereskedő céget, amely 2006-ban és 2007-ben összesen közel 500 millió forintos adócsalást követett el.
Vágólapra másolva!

Egy debreceni székhelyű, gabonafelvásárlással és -értékesítéssel foglalkozó cég által elkövetett adócsalást derítettek fel a a Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának munkatársai.

A társaság 2006-ban és 2007-ben bruttó 969 milliós gabonaértékesítést bonyolított országszerte, a terményeket viszont számla és felvásárlási jegy nélkül szerezte be. Az adóhivatalnak benyújtott bevallásokban minimális fizetendő áfát vallott be a cég, oly módon, hogy beszerzései igazolására fiktív költségszámlákat használt fel, értékesítései döntő részét pedig nem vallotta be.

Az ügyvezető azáltal, hogy eltitkolta értékesítéseit, és bevallásában valótlan tartalmú beszerzési számlákat szerepeltetett, két év alatt összesen 241 millió forint adóhiányt okozott. A valótlan számlák szerepeltetése, és valós bevételek eltitkolása kihatott a kft. társasági adóbevallásaira és különadójára is, mely szerint 2006-2007-ben, társasági adónemben 204 millió, míg különadóban 34 millió forintos adóhiány keletkezett. Az összesen félmilliárd forintos adócsalás tettese beismerő vallomást tett.

A pénzügyőr nyomozók vádemelési javaslattal továbbították a nyomozati iratokat az ügyészségnek. A bűncselekményre a törvény 2 - 8 évig terjedő szabadságvesztés büntetés kiszabását rendeli.