A Financial Times bírálja a magyar nyugdíjterveket

Vágólapra másolva!
Filmes példákat felhozva bírálja a magyar kormány nyugdíjlépéseit a Financial Times hétfői elemző cikke. A lap szerint nem a nyugdíjpolitika módosításáról van szó, hanem átlátszó vagyonmegkaparintásról.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. A gazdasági napilap felidézi, hogy az Evita egyike azon filmeknek, amelyeket Budapesten forgattak, és a magyar főváros ebben az esetben Buenos Airest helyettesítette.

"Most a valóság utánozza a fikciót, miután Magyarország populista kormánya megpróbálja elkobozni a magánnyugdíjakat, kimásolva egy oldalt Cristina Fernándeznek, Argentína peronista elnökének játékrendjéből" - áll a Financial Times írásában.

Visszafogott reakció

A kormány már elkezdte a magánnyugdíj-pénztári hozzájárulások átirányítását, és a gazdasági kibocsátás hozzávetőleg 10 százalékát kitevő felhalmozott vagyon egy részét a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val 2008-ban kötött támogatási megállapodás költségvetési hiánycéljainak teljesítésére kívánja felhasználni. Attól a piaci zuhanástól eltérően, amely Argentínában következett be a nyugdíjpénzek kisajátításának bejelentése után, a magyarországi befektetők reakciója furcsa módon visszafogott. Azonban Bokros Lajos közgazdász, a 15 évvel ezelőtti, "kemény, de végső soron sikeres" takarékossági program kidolgozója arra figyelmeztet, hogy "a magántulajdon e lefoglalása" nyomán sérülhet a társadalmi szolidaritás.

A WSJ is Argentínával hozta összefüggésbe a magyar nyugdíjterveket

November 16-án egy másik mértékadó gazdasági lap, az Egyesült Államokban kiadott Wall Street Journal jelentetett meg cikket a magyar nyugdíjtervekről. A két magyar újságíró - Gulyás Veronika és Fehér Margit - által jegyzett cikk szerint "a cél nemes, Európán ugyanis költségvetési és adósságvihar söpör végig, az eszközök azonban megkérdőjelezhetők. A kormány képessé vált arra, hogy adózási és költségvetési törvényeit minden külső kontroll nélkül fogadtassa el, miközben ez a kontroll a demokrácia részét képezi. Egyetlen kérdés maradt: mit fog tenni a kormány a deficitcélok elérése érdekében, ha a tulajdonhoz való jog az állam szemében hivatalosan már nem létezik. Reméljük, hogy nem Argentínától vesz majd ötleteket, ahol a pénzügyek rendezése érdekében befagyasztották a bankbetéteket" - derül ki a Wall Street Journal (WSJ) cikkéből.



A Financial Times szerint Magyarország még mindig fiatal demokratikus intézményei is feszítőpróbának vannak kitéve. Miután az Alkotmánybíróság a nyugdíjpénztári és egyéb intézkedések ellen is kifogást emelt, a Fidesz arra használta fel elsöprő többségét, hogy szűkítse a bírói illetékességet költségvetési ügyekben, emellett folytatja a független központi bank vezetőjének eltávolítását célzó erőfeszítéseit is - derül ki a lap cikkéből.

Csábító persely

A Financial Times szerint a kormány "halvány ígéreteket" tett arra, hogy a vagyont beforgatja az állami nyugdíjrendszerbe, ám e felosztó-kirovó rendszerben nincsenek egyéni számlák. Ez az epizód nem a nyugdíjpolitika módosítása, hanem "átlátszó vagyonmegkaparintás", elkerülendő az olyan takarékossági lépéseket, amelyek árthatnának a kormány népszerűségének.

A magánnyugdíj-hozzájárulások az egykori keleti tömb más országaiban is "csábító malacpersellyé" váltak; a magánbefizetések hasonló csökkentéséről születtek döntések vagy javaslatok Litvániában, Bulgáriában, Észtországban és Lengyelországban is. Meglepően kevesen álltak ki a lefoglalások ellen azon hárommillió magyar közül, akiknek a vagyona veszélybe került. "Ők még mindig ihletet meríthetnek" egy másik, szintén Budapesten forgatott filmből, a Mortal Kombat című alkotásból - fejezi be írását a hétfői Financial Times.