Támogatta az új GVH-vezetőket a gazdasági bizottság

Vágólapra másolva!
Csütörtökön már át is esett az illetékes parlamenti bizottsági meghallhatáson a versenyhivatal lemondott elnökhelyetteseinek utódjául jelölt két szakember. Horváth Zoltán és Tóth András jelölését támogatta a bizottság.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága csütörtökön 20 igen szavazattal - a négy szocialista képviselő tartózkodása mellett - támogatta Horváth Zoltán és Tóth András kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettesének.

A GVH hivatalban levő két elnökhelyettese, Gadó Gábor és Wallacher Lajos 2010. október 31-i hatállyal lemondott, amit Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője jelentett be szerda este.

Nagy Zoltán a GVH 2010. november 1-jéig hivatalban lévő elnöke a megüresedő elnökhelyettesi posztok betöltésére Tóth Andrást és Horváth Zoltánt jelölte. Az MTI szerint ezt - az Orbán Viktor kormányfő által 2010. november 2-ától elnöknek javasolt - Juhász Miklós javaslatát elfogadva tette.

Horváth Zoltán, az Állami Számvevőszék számvevő tanácsosa, a bizottság előtt elmondta: 35 éves pályafutása alatt kisebb megszakításokkal végig az államigazgatásban dolgozott, 1991 és 1997 között a Földművelésügyi Minisztérium Jogi Főosztályán, majd 1999 szeptemberétől a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. 1997-től 1999-ig az FHB Közép-Dunántúli Területi Képviseletének volt az igazgatója.

Tóth András - akit Nagy Zoltán a Versenytanács elnöki tisztére is javasolt - arról tájékoztatta a bizottságot, hogy 2002 és 2007 között már dolgozott a GVH-nál, azóta egy amerikai ügyvédi iroda ügyvédje, ahol elsősorban versenyjoggal foglalkozik. Hozzáfűzte: versenyjogból szerzett tudományos fokozatot, és ezt oktatja több felsőoktatási intézményben.

A két eddigi elnökhelyettes egy nappal azután mondott le, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította a mandátumokat érintő, a parlament által korábban elfogadott szabályt. Az Ab kimondta, hogy az elnök mandátumának lejártával nem szűnik meg a helyetteseké, Gadó Gábor és Wallacher Lajos tehát megtarthatta volna a pozícióját, ha nem mond le.

A leendő elnök, Juhász Miklós jelöléséről bővebben itt olvashat.