A vegyipari szakszervezet ellenáll a kormány nyugdíjpénztári terveinek

Vágólapra másolva!
Tiltakozik a vegyipari szakszervezet a magán nyugdíjpénztári tagdíjak elvonása ellen, s az Alkotmánybíróságon támadja meg elfogadása esetén.
Vágólapra másolva!

Székely Tamás, a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) elnöke a vegyipari és más ágazati szakszervezetek által a nyugdíjrendszerről rendezett konferencia keretében tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktornak nyugdíjrendszere vonatkozó hétfői bejelentését kommentálva azt mondta: "a miniszterelnök hadat üzent a munkavállalóknak nyugdíj-ügyben; jó lenne, ha felébredne, mert nem a homokozóban van, ahol el lehet venni a gyerekek játékát".

A szakszervezeti elnök szerint a magán nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztése alkotmányellenes, több millió munkavállaló jövőjét veszélyezteti, elfogadása esetén azt a VDSZ megtámadja az Alkotmánybíróságon. A vegyipari szakszervezet kezdeményezni fogja, hogy az ágazati szakszervezetek alakítsanak ki közös álláspontot a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban tervezett intézkedésekről - mondta Székely Tamás

A bevezetni tervezett válságadók a VDSZ elnöke szerint rontják a munkavállalók bérpozícióját, mert az adók megfizetésére kötelezett cégek a 2011. évi bértárgyalásokon biztosan figyelembe veszik majd az őket ért veszteséget. "Nincs afelől sem kétségünk, hogy a fogyasztók terhei is nőni fognak" - tette hozzá.

Az év végével megszűnik a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, ami hátrányos a munkavállalókra, a szakszervezet kezdeményezéseit azonban "semmibe veszi" a kormányzat - mondta Székely Tamás. Hangsúlyozta: a folyamatos - megszakítás nélküli - munkarendben dolgozókat olyan egészségügyi hatások érik, amelyek az élettartamot megrövidítik, ezért fontos, hogy részesüljenek valamilyen korkedvezményben, amikor nyugdíjba mennek.