Fényképészek követelése: fogadják el fotóikat az okmányirodák

Vágólapra másolva!
A fényképész vállalkozók nem mondanak le arról a követelésükről, hogy az okmányirodák fogadják el a különböző igazolványokhoz készített fotóikat. A súlyos megrendelési gondokkal küzdő fényképészek harmada zárta be üzletét a közelmúltban.  
Vágólapra másolva!

A Magyar Fényképész Ipartestület továbbra is küzd azért, hogy az okmányirodák fogadják el a jogosítványhoz, a személyi igazolványhoz és az útlevélhez azokat az igazolványképeket is, amit a szakfényképészek készítenek - mondta Urbán Júlia elnök szerdán Szolnokon, országos szakmai rendezvényük zárónapján. Az ipartestületi vezető jelezte: a Magyar-Német Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében november 28-án Brüsszelben egyeztetés lesz az okmányokba kerülő fénykép-készítés módjainak nemzetközi egységesítéséről. A feladatra létrehozott bizottság összegyűjti a tagországok gyakorlatát az Európai Unióban kialakítandó egységes alkalmazásához, amit a magyar szakfényképészek is elfogadnak majd - tette hozzá.

Urbán Júlia tájékoztatása szerint a rendezvényen szakmájuk jelenlegi helyzetét elemezve megállapították: fényképészeket, mint általában a szolgáltatókat, egyre inkább a műhelybezárások felé sodorja a kereslet visszaesése, a közterhek gyarapodása, a túlzott adminisztráció és a pénzhiány. A digitális technikára való átállás alapszinten olyan tőkeigényes, 15-30 millió forintos beruházásokat igényel, amit a kisebb vállalkozások nem tudnak vállalni. Emellett megszűntek az itthoni beszerzési források, miután a Magyarországon működő márkaképviseletek - például a Kodak, az Agfa vagy a Konica -bezártak.

Ezek a problémák is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt időszakban az 1-5 embert foglalkoztató fényképész vállalkozások alkalmazottaik 60-70 százalékát elbocsátották, mintegy harmaduk pedig megszüntette tevékenységét.