Estére kicsit erősödött a forint

Vágólapra másolva!
A vártnál sokkal rosszabb amerikai munkaerő-piaci adat hatása késve érintette a forintot. A hír megjelenése után hirtelen egy forinttal lett olcsóbb az euró, később 276 forint fölé került. Estére ismét 275 alá süllyedt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Péntek este fél ilenc után 274,6 forint körül jegyezték az eurót. A dollár ugyanekkor 197,5, a svájci frank 206,3 forintot ért. Ez kissé erősebb forintárfolyamot jelent a délutáninál.

Az MTI kereskedőkre hivatkozva azt írta, a befektetőket kivárás jellemzi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank hétvégi, washingtoni éves közös konferenciája, illetve a magyar költségvetési számok jövő péntekre várt bejelentése előtt.

Pénteken délután magyar idő szerint három órakor publikálták a legfrissebb amerikai munkaerőpiaci adatot, amely sokkal rosszabb lett a vártnál. A Marketwatch elemzői becslése 8 ezer állással várt kevesebbet augusztushoz képest, ehelyett a tényadat 95 ezres visszaesésről szólt. Az adat alaposan megmozgatta a piacokat, az euró/dollár árfolyam hirtelen 1,389-ről 1,397-re ugrott, majd visszaesett 1,387-re, ekkor vett egy újabb fordulatot, háromnegyed ötkor 1,394-nél járt.

A forint az adat közlése után a dollár/euró árfolyamot követve hirtelen drágulni kezdett: míg a publikálás előtt 275-275,5 forint között ingadozott az euró árfolyama, a hírre egy forinttal olcsóbb lett a közös pénz. Az erősödést a forint piacán is korrekció követte, háromnegyed ötkor 275,8 forint volt az euró.

A rossz adat a gazdaság lassú helyreállására utal, s ez a biztonságosnak gondolt devizák felé terelik a befektetőket. A dollár háromnegyed ötkor 197,8, a svájci frank 205,8 forint volt, de utóbbi már 206 forint fölött is megfordult.

A Marketwatch szerint a pocsék amerikai munkanélküliségi adat ellenére azért tűnt úgy az adatközlés után mintha javult volna a befektetői hangulat (ami a dollár gyengülésében követhető nyomon), mert a piac automatikusan azt árazta ezután, hogy a jegybanki szerepet betöltő Fed ezek után biztosan élénkítő lépésekbe fog majd. Ezt azt jelenti, hogy például kötvényvásárlásokkal pénzt juttat a gazdaságba, elősegítve az olcsóbb hitelezést.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág vezetője az [origo]-nak már a publikálás előtt jelezte, hogy nehéz kiszámítani a piaci reakciót: "felelőtlenség lenne prognózist adni arra, hogy az adat milyen hatással lesz a nemzetközi hangulatra, az euró dollárhoz mért árfolyamára, valamint a feltörekvő piaci devizákra és a forintra" - mondta.

Az amerikai adat mellett kisebb hírek is mozgatták az árfolyamokat. A külföldi oldalakon megjelent a hír délelőtt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Nemzetközi Valutaalappal egyeztet, s ez ronthatott némileg a forint erején. Másrészt a német exportadat rosszabb lett a vártnál, ami miatt a befektetők az európai kilátások miatt kezdtek aggódni, s ez az eurót gyengítette, ami a forintot is magával rántotta.

Átmeneti lehet a gyengülés

Csütörtökön egyébként jelentősen gyengült a forint: az euró folyamatosan olcsóbb lett nap közben, este hét után 274,5 forintot ért a közös pénz, pedig a kereskedés kezdetén 271 alatt volt még a jegyzése. A dollár csütörtökön a reggeli 193,6 forint után 198 forint közelébe drágult este hét után. A svájci frank reggel drágult jelentősen, tíz óra előtt hirtelen 203 forintra ugrott az árfolyam és később sem tért vissza a jegyzés. Este hét után 204,2 forintba került a frank.

A csütörtöki forintgyengülés elsősorban azzal magyarázható, hogy több piaci szereplő realizálta az elmúlt hetekben a forinterősödésen elért nyereségét, emelett pedig több befektető az euró forinttal szembeni erősödése esetén, nyereséget hozó új pozíciók kiépítésébe kezdett - mondta Kolba. A Commerzbank piaci kommetárja a csütörtöki árfolyammozgásokkal kapcsolatban azt írja, hogy fordult a kocka a piacon: az elmúlt napokra, hetekre általánosságban az volt a jellemző, hogy amikor a dollár gyengült az euróhoz képest, akkor erre a forint erősödött, és fordítva: dollárerősödésre rendszerint forintgyengülés volt a válasz. Ezzel szemben csütörtökön, mikzöben az euró dollárhoz mért árfolyama az 1,40 -es szintig erősödött, a forint csak stagnált, kicsit gyengült, majd amikor a dollár magára talált, a forint lejtőre került. Ezzel megszakadt a forint régiós devizákat felülmúló sorozata, a többiek ugyanis alig gyengültek az euróhoz képest.

A Raiffeisen elemzői szerint a szeptember és október eleje között látványos erősödést elérő forint csütörtöki gyengülésének mértéke meglepő, de a korrekcióra számítani lehetett. "Valószínűnek tűnik, hogy egy egészségesebb mederbe terelődött most az árfolyam, amely sávnak jelenleg az alján van " - vélik a bank szakértői, akik egyúttal jelezték, hogy a mostani gyengülés ellenére középtávon fennmaradhat a magyar eszközökkel szembeni kedvező hozzáállás, ha a kormány tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy tartani fogja az idei és jövé évre kitűzött hiánycélt. Emellett szintén támogathatják a forintot az olyan adatok, mint a csütörtökön megjelent külkereskedelmi adat, amely szerint a magyar export - legutóbb 2001-ben látott mértékben - 35 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.