Kisebb nyereségre számítanak a vállalkozások jövőre

Vágólapra másolva!
Kisebb profitra számítanak a kis- és közepes vállalkozások vezetői a jövő évben - ez derült ki a K&H legfrissebb felmérésének eredményéből.
Vágólapra másolva!

"A kutatás adatai alapján az árbevétellel kapcsolatos várakozások hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: a kkv vezetők átlagosan 6,7 százalékos árbevétel növekedést várnak az elkövetkező 1 évben, ezen belül is azok vannak a legnagyobb arányban, akik 0-6 százalék között növekvő nominális bevétel-növekedéssel számolnak" - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője, egy 700 cégre vonatkozó felmérés alapján. "A profitvárakozások az előző negyedéves adatokhoz képest valamelyest negatívabb képet mutatnak, bár a többség (75 százalék) továbbra is növekedést vagy stagnálást prognosztizál.

Az eredményeket tekintve mérséklődött a várakozás: a korábbi 4,5 százalékos növekedéshez képest jelenleg 3,7 százalékos nyereségnövekedést várnak, miközben minden ötödik vállalkozás profitcsökkenést prognosztizál" - magyarázta az eredményeket a szakember. "A legpesszimistább álláspontot - árbevétel és profit vonatkozásában is - a 100 és 300 millió forint éves árbevételű kisvállalkozások képviselik, miközben a legkisebb vállalkozások feltételeznek a legjobb pénzügyi eredményeket a következő egy évben" - állapítja meg a kutatás vezetője.

Az alföldi cégek vezetői a legborulátóbbak

Regionális szinten jelentős különbségeket tapasztaltunk a kkv-k körében a vállalkozások pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások tekintetében. Egyértelműen az alföldi vállalkozások vezetői a legpesszimistábbak, hiszen 22 százalékuk számol kisebb árbevétellel és minden harmadik cég eredmény csökkenést prognosztizál. Eközben a nyugat-dunántúli régió vezetői továbbra is optimisták, itt csupán 10 megkérdezettből egy véli úgy, hogy az elkövetkezendő egy évben csökkenni fog cége árbevétele, és 17 százalékuk számol a jelenleginél rosszabb eredményre.