Kikerülhet a csődvédelem alól a Märklin

Vágólapra másolva!
Stabilizálódni látszik a német Märklin helyzete, az év végére ismét a saját lábára állhat a jelenleg csődvédelem alatt álló társaság. A világ legnagyobb vasútimodell-gyártója a hírek szerint bővítené győri üzemének kapacitását.
Vágólapra másolva!

Az év végére kikerülhet a csődvédelem alól a Magyarországon is érdekelt Märklin, a világ legnagyobb modellvasút-gyártó társasága. A német cég élére kinevezett csődbiztos tervéről hétfőn tárgyalt a hitelezőket képviselő bizottság. A végső döntést a hitelezők közgyűlése hozhatja meg, legkorábban novemberben. Ha elfogadják Michael Pluta tervét, akkor jövőre új szakasz kezdődhet a 151 éve alapított társaság történetében.

A Märklin a világgazdasági válság eddigi legnehezebb szakaszában, 2009 februárjában pénzzavarba került és fizetésképtelenséget jelentett. Jelenleg összesen 93 millió euróval tartozik 1380 partnernek. A túlélésre kidolgozott program részeként több mint 400 embert küldtek el a göppingeni cégtől, melynek a székhelyén kívül Győrben is van gyára. Az idei első félévben már nyereséges volt, és júniusi német lapjelentések szerint azt tervezi, hogy Kínából a győri üzembe helyez át gyártást.

A Märklin egyszer már volt csődveszélyben, de 2006-ban végül a cég felvásárlásával megmentette a Kingsbridge Capital Advisors nevű brit befektetési alap.