Kedvező diákhitelkamatok a láthatáron

Vágólapra másolva!
Harmadszor vesz fel hitelt a diákhiteleket folyósító cég az Európai Beruházási Banktól. A Diákhitel Központ szerint a már most rekord alacsony kamat szintjét előnyösen befolyásolja a kedvezményes kölcsön.
Vágólapra másolva!

A Diákhitel Központ Zrt. (DK) október 7-én 38 milliárd forintos hitelről kötött keretszerződést az Európai Beruházási Bankkal (EIB), a magyar hallgatói hitelrendszer finanszírozásáról - közölte a társaság pénteken.

A kedvezményes szerződés a közlemény szerint olyan feltételekkel biztosít forrásokat a DK számára, amelyek csökkentik a hallgatói hitel kamatát. Az öt éve tartó stratégiai együttműködés során az EIB már kétszer nyújtott kölcsönt a Diákhitel Központnak, összesen negyedmilliárd euró értékben.

A diákhitelt továbbra is alanyi jogon vehetik igénybe a 40 év alatti egyetemi, főiskolai hallgatók. A lehetőséggel 2001 óta összesen több mint 290 ezer diák élt. A felvehető hitelösszeg az idén sem változott: az államilag finanszírozott hallgatók félévente maximum 200 ezer forinthoz, a költségtérítéses hallgatók pedig legfeljebb 250 ezer forinthoz juthatnak hozzá.

A kamat jelenleg minden eddiginél alacsonyabb, mindössze 8,5 százalék - áll a közleményben. A társaság szerint az elmúlt tanév eredményeként könyvelhető el, hogy a hazai hitelezési piac jelentős szűkülése ellenére a Diákhitel Központ által kihelyezett összeg nem csökkent.

Az EIB Luxembourgban kiadott közleményében kiemelte, hogy a diákhitelprogram 141 millió eurós támogatásának köszönhetően többen kapcsolódhatnak be a felsőoktatásba, aminek pozitív hatása lehet a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra.