Estére picit gyengült a forint, de 270 felé veheti az irányt az euró

Vágólapra másolva!
Estére egy picit gyengült a forint, bár hétfőn kora délután már 272 forint közelében járt az euró. Az egyik bank elemzése szerint a következő napokban, hetekben körvonalazódó költségvetés jó hatással lehet a forintra, ha a nemzetközi hangulat is kedvező lesz, akkor az euró a 270 forint felé veheti az irányt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este hét órakor 273,61 forintba került egy euró a devizapiacon, ekkor a svájci frankért 205,60, a dollárért pedig 199,84 forintot kellett adni. Reggel 7 óra után az euró 273, a frank 203, a dollár 198 forintnál tartott, míg a péntek este - a látványos forinterősödés után - 273,40, 202,5, illetve 199 forintba kerültek az említett külföldi devizák. A választások után tehát erősödni tudott a magyar deviza.

A magyar deviza hétfői erősödése elsősorban egy nyugat-európai nagybank jelentős forintvásárlásával magyarázható - mondta az [origo]-nak egy devizakereskedő és hozzátette: közben pedig gyengült a zloty, ami arra utalhat, hogy a befektetők átrendezik a régiós pozícióikat, a zlotyban álló befekteétseikből eladnak, abból pedig forintalapú eszközöket vásárolnak, ami a magyar deviza malmára hajtja a vizet. "Kicsit furcsa a forint erősödése, mert a nemzetközi piacokon nem túl jó a hangulat" - fogalmazott a szakember.

Közelbe kerülhet a 270 forintos euró

A Raiffeisen hétfő reggeli elemzésében az áll, hogy a következő hetekben körvonalazódó költségvetés tovább erősítheti a forint
iránti bizalmat, a nemzetközi hangulat támogatásával a 270-es szint is elérhető közelségbe kerülhet. Fontosak lesznek a hitelminősítő intézetek felől érkező jelzések is, ha Magyarország lekerült a veszélyeztettek listájáról, vagyis mérésklődik a leminősítés veszélye, az szintén hozzájárulhat a forint további felértékelődéséhez.

"A választásoknak vége, jöhetnek a bejelentések, konkrétumok, intézkedések, netalán újabb megszorítások, hogy tartsuk az idei hiánycélt. Ahhoz, hogy a hitelmínősítők altal lebegtetett bóvli kategóriába sorolás ne következhessen be, nagyon meggyőző akciótervet kellene bejelenteni, és nem mellékesen, meg is kell valósítani" - derül ki a Commerzbank hétfői piaci kommentárjából, amely szerint a forint pénteken látott erősödésében szerepet jétszott, hogy a külföldiek bíznak a kormányban és a hiánycél tartásában, illetve a hetek óta tartó, jónak mondható globális hangulatnak.

Lépésekre várva

A Bloomberg hírügynökség hétfői összefoglalójában pedig kiemeli, hogy a forint az elmúlt egy hónap során 5 százalékkal erősödött, ez pedig a legjobb teljesítmény a Bloomberg által figyelt 25 feltörekvő piaci valuta között. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban a Bloomberg arról ír, hogy a voksolás után a befektetők azt várják Orbán Viktor miniszterelnöktől, hozza nyilvánosságra a konkrét, költségvetési hiányt érintő lépéseit, amire hónapok óta várnak. A Bloombergnek nyilattkozó elemzők szerint a Fidesz most három választásmentes évnek néz elébe, ez pedig lehetővé teszi a bonyolultabb, de szükséges lépések meghozatalát, és legalább két évig nem kell a népszerűségi kérdéssel foglalkoznia.

Hasonló véleményt fogalmaz meg a Goldman Sachs amerikai bank londoni elemzési részlegének vasárnap este kiadott elemzése, amely szerint a következő parlamenti választásokig még csaknem négy év van hátra, és a Fidesz a következő választási megmérettetésig hosszú szünetet élvezhet - valószínűleg elfogadóbbá válik a költségvetési szigorral szembeni kormányzati hozzáállás, és a kormány a parlamenti, valamint a helyhatósági választások előtt tett ígéreteinek némelyikétől is visszaléphet. Egy ilyen váltást a piac valószínűleg üdvözölne, és a Fidesz által küldött "konstruktívabb üzenetek" eredménye a forint további lendületes erősödése lenne - vélik a Goldman Sachs elemzői.