Moszkva 900 orosz társaságot ad el

Vágólapra másolva!
Összesen 900 vállalat privatizációját tervezi az orosz kormány, az eladásokból öt év alatt 1,8 ezer milliárd rubel bevételre számít Moszkva.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány szerdán feltárta a következő évekre szóló privatizálási terveit: Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes felsorolta azokat a többségi, illetve 100 százalékos állami tulajdonban lévő társaságokat, amelyek tulajdonrészeinek értékesítéséből a költségvetési hiányt szándékoznak fedezni, s elmondta, hogy több nagyvállalat esetében az állam kész lemondani az ellenőrzésről is.

Suvalov egyebek között a Rosneftet, a Rosselhosbankot (RSHB), az Egyesített Gabonatársaságot, a Rosagrolizinget, a Sovcomflot kereskedelmi hajózási társaságot, a RusGidrót és az Orosz Vasutakat említette azzal, hogy a tervek összesen mintegy 900 társaságot érintenek. Azt mondta, a kormány öt év alatt 1,8 ezer milliárd rubel bevételre számít a privatizációból, s a bevétel egy részét az érintett társaságoknak szándékozik juttatni, a fennmaradó rész pedig az államkasszába kerül.

A stratégiai jelentőségű cégek listáján szereplő Rosneftről, Oroszország és a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-kitermelő és feldolgozó konszernjéről a miniszterelnök-helyettes elmondta: a kormány 2012-2015 között a részvények legfeljebb 15 százalékát szándékozik értékesíteni, s az előkészítés már jövőre megkezdődhet, később azonban további részt is elad, s csak az ellenőrző pakettet szándékozik megtartani.

Az Orosz Vasutakból (RZSD) a kormány 25 százalék mínusz egy részvénnyit értékesít 2013-2015 között. Suvalov hozzátette, hogy addigra a vasúttársaság megválhat egyes leányvállalatoktól.

Az erőműveket üzemeltető RusGidro holding - amely idén az első félévben 37.554,4 millió kilowattórát állított elő - 7,97 százalékát szándékozik értékesíteni a kormány 2013-ig. Suvalov hozzátette, hogy a későbbiekben még további részeket is eladnak majd, de a kormány megőrzi a meghatározó 25 százalék plusz 1 részvényt. Az Egyesített Gabonatársaság részvényeit 100 százalékban értékesíti Oroszország 2013-ig.