Az APEH-VP fúzió költsége miatt aggódnak a könyvelők

Vágólapra másolva!
Akár milliárdos költsége is lehet a pénzügyőrség és az adóhatóság küszöbön álló egyesülése miatt tervezett névváltoztatásnak - írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. A szervezet szerint jobb lenne, ha a maradna az APEH név, már csak azért is, hogy ne hívják AVH-nak az új hivatalt.
Vágólapra másolva!

Több százmilliós vagy akár milliárd forintos költséggel is járhat, ha a Vám- és Pénzügyőrség (VP) és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) összevonásával születő intézmény valóban új nevet kap - közölte a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete kedden. Nemrég derült ki, hogy az új hatóságnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevet szánják.

A közlemény szerint az átnevezés miatt emblémákat, belépőkártyákat, levélpapírokat, névjegyeket, fejléceket, borítékokat, bélyegzőket, feliratokat, réztáblákat, eligazító transzparenseket és az épületek homlokzatán lévő rövidített vagy teljes neveket kellene lecserélni. A könyvelők ezért az APEH rövidített név megőrzését javasolják.

Az egyesület emlékeztet arra, hogy amikor az egyes illetékhivatalok olvadtak be az adóhatóságba, akkor sem változtattak az APEH nevén. Felveti továbbá azt a szempontot is, hogy a köznyelvben bizonyára "Nemzeti AVH" lenne az új név rövidítése a törvény szerinti NAV helyett.

Az adóhatóságnál jelenleg 15 607 fő az engedélyezett létszám, a vámhatóságnál mintegy hétezren dolgoznak. Ilyen méretű hivatalok összevonására eddig nem volt példa a magyar közigazgatásban.