Ma még igényelhetnek kárenyhítést a gazdák

Vágólapra másolva!
Hétfő az utolsó munkanap - a postai átfutási időt figyelembe véve -, hogy a gazdálkodók feladják agrár-kárenyhítési kérelmüket; annak ugyanis október 20-ig kell beérkeznie az illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) - közölte a Magyar Agrárkamara.
Vágólapra másolva!

Azok a mezőgazdasági gazdálkodók igényelhetnek kárenyhítést, akik az elemi kár miatt 30 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést szenvedtek el, és ezt megállapította a hatóság is. További feltétel, hogy a gazdálkodó tagja legyen a nemzeti agrár-kárenyhítési rendszernek, ahová a tagdíjat határidőre befizette.A kérelmeket postai úton, vagy személyesen lehet eljuttatni az illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú, tehát a határnapon túl benyújtott kérelmeket elutasítja a hivatal.

Ez év szeptember 30-ig már be kellett fizetni a kárenyhítő hozzájárulást a mezőgazdasági Kárenyhítő Alapba. A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer jégesőkár, fagykár, belvízkár, aszálykár bekövetkezésekor biztosít kárenyhítő juttatást az érvényes jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők részére.

A Magyar Agrárkamara felhívja a figyelmet arra, hogy azok a gazdálkodók, akik az említett határidőre a betakarítást még nem fejezték be, és emiatt a pontos hozamérték-csökkenést sem tudták kiszámolni, a kérelmüket becsült adataik alapján tölthetik ki és adhatják be október 20-ig. A betakarítás befejezését követően megállapított hozamérték-csökkenés eltérését új kárenyhítő juttatás iránti kérelemmel kell korrigálni, amelynek benyújtási határideje 2010. december 20.

Korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerből kárenyhítő juttatást csak az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők kaphatnak. Az szaktárca jelezte azt is, hogy a kormány az alapban összegyűlt pénzt minden évben megduplázza: így kárenyhítésre évente általában mintegy 4,5-5 milliárd forint áll rendelkezésre. Tekintettel arra, hogy az időjárás miatt a tényleges mezőgazdasági károk elérték a mintegy 150 milliárd forintot, a szaktárca kezdeményezi a kormánynál az alap további feltöltését.