A vasútnál 500 millió forint kár keletkezett

Vágólapra másolva!
A vörösiszap- katasztrófa miatt a MÁV-csoport jelenlegi kára 500 millió forint - közölte a vasúttársaság hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az 500 millió forintból az infrastruktúrában keletkezett kár 400 millió forintra rúg, amiből 300 millió forintot tesz ki a pályában keletkezett kár helyreállítása, további 100 millió forintot a megrongálódott biztosítóberendezési, távközlési és erősáramú kábelek újrafektetése - közölte hétfőn a vasúttársaság.

A fennmaradó 100 millió forint a vonatpótló buszok rendelése, a kitelepülőket szállító mentesítő vonatok közlekedtetése, a tehervonatok kerülő úton történő továbbítása miatt keletkező többletkiadás.

A MÁV Zrt. közlése szerint megközelítőleg 1 500 méteren vágánybontást kell végezni, a szennyezett anyagokat kitermelni, a biztosítóberendezési, távközlő és erősáramú kábeleket és szerelvényeket újrafektetni, építeni.

Hétfőn eltávolították a mintegy 1500 méter hosszban a vörösiszaptól szennyezett síneket és betonaljakat. Várhatóan csütörtökre a szennyezett zúzottkövet, valamint az egyéb elemeket is eltávolítják. A síneket és a betonaljakat megtisztítják a szennyeződéstől. Ezt követően péntektől kezdik teríteni az új zúzottkövet, majd a megtisztított síneket és aljakat visszateszik, de még így is 200-250 méter hosszan új síneket és aljakat kell lefektetni.

A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy a helyreállítás tervezett üteme abban az esetben valósulhat meg, ha nem történik újabb gátszakadás. A MÁV folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem szakembereivel, és ha nem történik váratlan esemény, vagy további gátszakadás, 2-2,5 hét alatt helyreállítják a vasúti pályát - közölte a vasúttársaság.