WSJ: Leláncolt vécéülőkék jelzik a magyar egészségügy állapotát

Vágólapra másolva!
Alulfinanszírozott magyar egészségügyről lehet olvasni a Wall Street Journal neves amerikai gazdasági lap blogjában. A szerző a vécéülőkék leláncolásával szemlélteti a magyar egészségügyi rendszer állapotát.
Vágólapra másolva!

"A vécéülőkék néhány magyar állami kórházban le vannak láncolva. (...) Az, hogy az ülőkéket ilyen módszerrel biztosítják a lopás ellen, az egészségügyi rendszer működésképtelenségét mutatja" - olvasható a blogbejegyzésben.

Az egészségügyi intézmények 40 milliárd forint adóssággal küzdenek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai szerint. A magyarok egészségügyi hozzájárulást fizetnek, cserébe "ingyenes" szolgáltatást kapnak az államtól, bár ez olyan rossz minőségű, hogy gyakran inkább fizetnek magánkezelésekért - mutatja be az olvasóknak a magyar rendszert a bejegyzés.

A problémák forrása a minisztérium és a szakszervezetek szerint az alulfinanszírozás, a strukturális gondok, illetve a rossz szervezés. A bejegyzés szerzője ugyanakkor megemlíti, hogy a minisztérium külföldi vendégek csábításával szeretné fejleszteni az intézményeket.

Magyarország abban reménykedik, hogy az egészségturizmus lesz az egyik fő ágazat a gazdaság fellendítésében. A külföldi turisták már jelenleg is gyakran látogatják a hazai fogászatokat és gyógyfürdőket, viszont ezek kezelői többnyire magánkézben vannak. Az átszervezésekre és befektetésekre szükség lesz ahhoz, hogy a külföldiek meginduljanak az állami klinikákra. Illetve a vécéülőkéket is el kéne oldani - jegyzi meg a szerző.