Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több fény kisebb villanyszámlával

Vágólapra másolva!
Éves szinten akár négyezer forintot is megtakaríthatunk, ha csak egyetlen hagyományos izzót cserélünk ki kompakt fénycsőre. Érdemes azt is alaposan átgondolni, hogy a különböző helyiségekben milyen világítást használunk, legyen szó lakásról, irodáról, üzletről. A praktikus tanácsok összeszedésében az Energia Klub volt az [origo] segítségére.
Vágólapra másolva!

A takarékosság első lépése, hogy sose égjenek feleslegesen a lámpák. Használjuk ki a természetes fényt az iroda vagy a lakás tervezésekor, a nyílászárók, valamint a bútorok, berendezések (például íróasztal) helyének megfelelő kiválasztásával - olvasható az Energia Klub anyagában. A mesterséges világítás tervezésekor először gondoljuk végig, hogy melyik helyiségben milyen tevékenységet kell megvilágítani. Az előszobába, közlekedőkbe elegendő a kisebb fényerő, tévénézéshez szintén elég a szerény háttérvilágítás. A nagyobb fényerejű lámpákat használjuk ott, ahol valóban szükség van az erősebb megvilágításra: az olvasósarokban az íróasztalnál.

Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a mennyezetet és a falakat is megvilágítsa, mert a szórt fénytől nem káprázik a szemünk. Olvasáshoz inkább helyi megvilágítást használjunk. Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását. A gyakori felkattintás csökkenti a lámpák élettartamát.

Ne csak az ár alapján válasszunk!

Megéri jó minőségű, "A" és "B" energiacímkéjű kompakt fénycsövet vásárolni, hiszen 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60 W-osnak a 15 W-os felel meg. Egyetlen hagyományos izzó cseréje kompakt fénycsőre akár négyezer forint megtakarítást hozhat az éves áramszámlában! Ne csak az ár alapján döntsünk vásárláskor, hanem próbáljuk meg minőségük alapján összehasonlítani a különböző termékeket, például ellenőrizzük a csomagoláson a kompakt fénycső élettartamát.

Tudjuk meg, hogy ad-e a gyártó vagy a kereskedő cseregaranciát, és csak olyan helyen vásároljunk, ahol ez megoldott. Ellenőrizzük a kompakt fénycső méretét, vajon befér-e a lecserélni kívánt izzólámpa helyére. Vásárlás előtt próbáljuk ki, hogy a kívánt fényerővel és színnel világít-e. A drágább kompakt fénycsövek azokban a helyiségekben hatékonyak, ahol sokat tartózkodunk. Vécében, kamrában, pincében, garázsban nem érdemes használni őket, mert a sok kapcsolgatástól hamar tönkremennek. A kompakt fénycső nehézfém- és higanytartalma miatt veszélyes hulladék, ezért ne dobjuk a normál hulladék közé, vigyük el a legközelebbi begyűjtőpontra!

Ezt tudják a különböző lámpák

A hagyományos izzólámpa, azaz a klasszikus villanyégő nem sokat változott nagyanyáink kora óta. Ez a világítástípus a felvett elektromos áram csupán 2-5 százalékát alakítja fénnyé, a maradék 95-98 százalék hő formájában elvész. Élettartamuk 1000 óra körül van, ami azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásban egy villanykörte 1-1,5 évig bírja.

A halogénlámpák az izzólámpák továbbfejlesztett változatai. A hagyományos izzólámpákhoz képest csaknem 50 százalékkal kevesebb energiát igényelnek ugyanolyan fényerő eléréséhez, és az élettartamuk is körülbelül kétszer hosszabb, mégsem sorolják őket az energiatakarékos égők közé. A felvett teljesítmény mintegy negyedét alakítják fénnyé, és jóval drágábbak, mint az izzólámpák. A halogénlámpákat gyakran szerelik fel úgynevezett hideg tükörrel, ennek fényvisszaverő hatása javítja az égő fényerejét.

A fénycsövek abban különböznek a hagyományos izzótól, hogy míg azokban egy izzószál hevítése során keletkezik a fény, addig a fénycsöveknél apró kisülések gerjesztik azt. A fénycsövek, alacsony energiafogyasztásuk miatt a hatékony világítástechnológia legleterjedtebb képviselői.

A kompakt fénycső tulajdonképpen az egyenes fénycső összehajtogatott változata. Bár valamivel gyengébb a fényhasznosítása, mint az egyenes fénycsöveké, fogyasztásuk mégis csak mintegy negyed-ötödannyi, mint a hagyományos izzólámpáké. Gazdaságosságuk, kis méretük, kényelmes kezelhetőségük miatt egyre elterjedtebbek. A kompakt fénycsövek villogásmentesen működnek, és a hagyományos izzók megszokott meleg fényével világítanak. A kompakt fénycsövek a legtöbb izzólámpás lámpatestben használhatók, ugyanis különféle formákban és teljesítményben kaphatók. Hátrányuk, hogy hidegben csökken a fényerejük, ezért kültéri alkalmazásuk nem ajánlott.

A LED világítást korábban szinte kizárólag a tévé vagy a monitor pici jelzőfényeként ismertük, mára egyre gyakrabban találkozunk vele más szerepben, így a háztartási világítás területén is például díszítő világításként vagy elemlámpákban. A LED-ek előnye az alacsony energiafogyasztás, a kis méret (így sok helyre beszerelhetők) és a hosszú élettartam. Ma már olyan úgynevezett kombi LED-ek is léteznek, amelyek a teljes látható fényspektrumot lefedik.

További megtakarítási tippekről olvashat az Energia Klub honlapján vagy itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről