Rekord nyereség jöhet a világ autóiparában

Vágólapra másolva!
A világ autóipara legyűrte a válságot és rekord nyereségre számíthat az idén egy németországi tanulmány szerint. Tavaly még a nagy csődökről és márkák eladásáról szólt az autóipar.
Vágólapra másolva!

A Bergisch Gladbachban lévő autóipari főiskolán készített elemzés szerint a már meglévő adatok alapján arra lehet számítani, hogy a világ 18 legnagyobb autógyárának működési eredménye összességében 50 milliárd euró körüli lesz, sőt a profit akár meg is haladhatja a 2007. évi rekordnyereséget, az 53,5 milliárd eurót. Az idei első félévben a legnagyobbak 28 milliárd eurót már el is értek.

A Handelsblattban megjelent elemzés szerint az első félévben elsősorban a két amerikai csoport, a Ford és a General Motors nagy visszatérésének a tanúja lehetett a világ: a Ford 3,5 milliárd eurós nyereséggel nemcsak a tavalyi veszteségeket gyűrte le, hanem egy csapásra a csúcson lévők közé került, a GM pedig az ötödik lett a rangsorban.

Az előrejelzés szerint a 18 vezető autógyártó az idén várhatóan 12 százalékkal tudja növelni eladásait, 58,5 millió darabra.

Az Ernst & Young augusztus végi elemzése szerint a kelet-európai, köztük a magyar autóipar számára is kedvező időszak következik. "A Magyarországon jelen lévő Suzuki és a Mercedes-Benz is a kisebb autók gyártására koncentrál, az Audi pedig a környezetbarát motorok előállítására fókuszál. Ez nagyon jól illeszkedik az új trendek közé, megteremtve az alapot az iparág növekedéséhez az országban" - írták az elemzésben.

Pedig a válság mind a hazai, mind a nemzetközi autóiparra pusztítóan hatott. Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint a hazai autóipari beszállítók felszámolása az autóiparon lévő nyomást mutatja.

2009-ben az Egyesült Államok nagy autógyártói kerültek komoly bajba. A három nagy autógyár közül a General Motors és a Chrysler is csak állami segítséggel tudott megmenekülni, miután csődbe mentek, illetve több márka eladására kényszerültek. (Az autóipari híreket itt találja meg.)